Ceva se rupe în momentul în care își îndreaptă atenția către prezidențiabilii Dreptei. Șochează virulența cu care-i pune la zid atât pe Klaus Iohannis, cât și pe Monica Macovei. E o fractură logică aici. Alegătorul de dreapta nu înțelege de unde vine această transformare a președintelui. Ce câștigă dacă îi mitraliază pe toți, cu excepția Elenei Udrea? Ce strategie are? Are vreuna?

Cel mai superficial răspuns la această întrebare este cel referitor la existența unui blat Traian Băsescu- Victor Ponta. Unii chiar îi compătimesc pe cei care nu achiesează acestui punct de vedere că nu ar fi suficient de liberi să scrie despre existența blatului. Nu își pun niciodată problema că teoria lor ar putea fi pur și simplu…stupidă. O astfel de abordare obtuză este, în consecință, eronată. Despre ce blat putem vorbi după ce Traian Băsescu l-a dezbrăcat pe Victor Ponta cu scandalul MTO, de i s-a dus buhul premierului că este slab pregătit economic? Mă îndoiesc că premierul, în ipoteza existenței unui pact oneros între el și președinte, ar fi fost vreodată de acord să joace rolul păcăliciului de serviciu.

Nu este foarte greu să înțelegi de ce Traian Băsescu îi atacă pe Klaus Iohannis și Monica Macovei. A înțeles până și Mirel Palada, zis „Matrafox”, fost purtător de vorbe goale la Palatul Victoria. Președintele are multe pârghii prin care să-l îngroape pe Klaus Iohannis, sau pe Monica Macovei. Să le reducă drastic șansele de a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale cu Victor Ponta și, eventual, de a-l învinge. Ar fi suficient să-i laude în câteva emisiuni televizate.

Dacă ar fi avut într-adevăr un blat cu Victor Ponta, președintele ar fi făcut asta. I-ar fi strâns în brațe pe Klaus Iohannis și Monica Macovei, „din dragoste”, până ce s-ar fi sufocat amândoi. A doua zi, televiziunile prietene ale premierului ar fi urlat din toți rărunchii: „Klaus Iohannis este pupilul politic al lui Traian Băsescu”. Sau: „Regimul Băsescu se va perpetua prin Monica Macovei”. Și ar fi fost credibile. Nu aceasta este teoria (cel puțin în cazul lui Iohannis) cu care televiziunile pro-guvernamentale se chinuie să manipuleze opinia publică? Din fericire, fără succes. Deocamdată. Dacă șeful statului s-ar apuca să-l ridice în slăvi pe Iohannis, i-ar face un serviciu lui Ponta și prietenilor săi. E simplu.

În pauza publicitară a unei emisiuni publicitare, sociologul Barbu Mateescu mi-a spus că românii, în proporție covârșitoare(undeva în jur de 80%, dacă-mi aduc bine aminte), vor ca viitorul președinte al României să nu aibă vreo legătură cu actualul președinte Traian Băsescu. După două mandate, în care a făcut multe lucruri bune pentru România, Traian Băsescu a acumulat multă percepție negativă, multă zgură politică. Dacă ar arunca-o în capul lui Klaus Iohannis sau al Monicăi Macovei i-ar îngropa rapid.N-am niciun indiciu că vrea să facă asta. Refuz să cred că unul dintre cei mai abili oameni politici post-decembriști a pierdut brusc busola, că nu mai este suficient de lucid pentru a analiza contextul politic actual și a lua decizii corecte, că s-a transformat peste noapte într-un politician de duzină. Sau că vrea să facă jocurile unui prezidențiabil, Victor Ponta, care poate dărâma multe dintre lucrurile pe care el le-a construit.

Te-ar putea interesa și: