Numai arestarea unui apropiat al președintelui Traian Băsescu poate fi o dovadă de netăgăduit că Justiția este liberă, în ochii celor orbiți de propaganda lui Felix. Un astfel de eveniment este, cred, suficient de puternic pentru a le ridica vălul de pe față, pentru a-i face să-nțeleagă că au fost otrăviți ani de-a rândul cu doze zilnice de manipulare, picurate din studiourile televiziunilor anti-Justiție.

Odată cu inculparea fratelui președintelui, orice om normal la cap nu mai poate susține enormitatea pe care propaganda lui Felix a transformat-o într-un soi de „realitate”: Justiția este la dispoziția șefului statului. „Traian Băsescu a ordonat arestarea propriului frate”, comenta Bogdan Chirieac declarația lui Traian Băsescu în care anunța că între propriul frate și Justiție, alege Justiția. Realizați enormitatea? Cu fiecare zi ce trece, propaganda rămâne fără argumente credibile. Nu că le-ar fi avut vreodată. Mulți au crezut însă în ele. Înclin să cred că vor fi din ce în ce mai puțini.

Desigur, Justiția este independentă de ani buni. A fost ajutată să-și capete această independență de Traian Băsescu. Opinia publică a continuat să creadă propaganda anti-Justiție. Mulți alegători s-au declarat scârbiți, convinși că anticorupția este doar o banală răfuială între clanurile politice, au luat decizia de a sta pe margine, deși își mai doresc să trăiască într-o țară în care nimeni să nu fie mai presus de lege.

În ultima perioadă, efectele propagandei voiculesciene au atins un prag extrem de periculos. Am constatat acest lucru urmărind traseul în Justiție al Dosarului ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare. Judecătorii Curții de Apel București au dat semne că se tem să finalizeze acest dosar. Magistratul Florică Duță a depus cerere de pensionare și a contestat completul din care făcea parte, pe motiv că nu a fost stabilit în mod aleatoriu. În lipsa oricăror indicii că judecătorul are motive oculte să blocheze dosarul, eventual de ordin material, mizez p efaptul că a refuzat să-și asume o astfel de responsabilitate. A vrut să se spele pe mâini.

Fuga aceasta de responsabilitate este consecința directă a „războiului de gherilă” pe care propaganda voiculesciană îl duce de ani întregi împotriva Justiției independente. Este foarte posibil ca sistemul judiciar să piardă acest război. Magistrații își pot pierde speranța că pot învinge. Din păcate, Justiția a ajuns într-un moment foarte delicat. Este lovită din toate părțile: guvernanții se află în fruntea Revoluției corupților, televiziunile îi intimidează pe magistrați, opinia publică nu sprijină anticorupția, în ciuda apelurilor demnitarilor americani veniți la București (Joe Biden, Victoria Nuland etc.), rețelele corupte din Justiție par că se revigorează, încurajate de factorul politic. Cum să rămâi încrezător că Justiția va triumfa?

Loviturile nu contenesc. Propaganda voiculesciană le linșează pe cele câteva persoane din Justiție, care se încăpățînează să reziste. Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, și Livia Stanciu, șefa Înaltei Curți, au devenit ținte predilecte.

Îmi place să cred că paradigma s-a schimbat după inculparea lui Mircea Băsescu. Cel puțin așa ar fi normal. Lapidarea prin media a celor două ar trebui să le credibilizeze. De acum încolo, propagandei ar trebui să-i fie foarte greu să convingă că Stanciu și Kovesi sunt ”băsiste”, deși conduc o Justiție care l-a arestat pe fratele președintelui României. Ca să nu mai vorbim că, de când cu dosarul lui Mircea Băsescu, trustul lui Felix a ajuns să sprijine independența Justiției.

Odată magistrații eliberați de suspiciunea că ar acționa la comandă politică, mă aștept să urmeze nume grele. Și dintr-o tabără, și din alta. Și grei ai guvernării Boc, dar și ai actualei guvernări. Sunt multe dosare care așteaptă a fi finalizate. Un exemplu: dosarul baronului Adrian Duicu, acuzat că făcea trafic de influență de sub nasul lui Victor Ponta. Același trafic de influență pentru care a fost arestat Mircea Băsescu. Dreptate până la capăt!