Evenimentul Zilei > Economie > ECONOMIA ROMÂNIEI. Preconizările Comisei Europene CONTRAZIC preconizările Guvernului. Cine este mai aproape de ADEVĂR?
ECONOMIA ROMÂNIEI. Preconizările Comisei Europene CONTRAZIC preconizările Guvernului. Cine este mai aproape de ADEVĂR?

ECONOMIA ROMÂNIEI. Preconizările Comisei Europene CONTRAZIC preconizările Guvernului. Cine este mai aproape de ADEVĂR?

Pentru anul 2019, Comisia Europeană a preconizat că economia României va crește cu 3,8%, cu u o inflație de 3,3%, în schimb, Guvernul a susținut că economia țării noastre va avea o creștere de 5,5% și o inflație de 2,8%

Previziunile economice pentru 2019 ale CE sunt mult mai puțin optimiste decât cele pe care Guvernul PSD-ALDE și-a fundamentat bugetul pe anul în curs.Astfel, Comisia preconizează că economia României va crește în 2019 cu 3,8%, cu o inflație de 3,3%, în vreme ce Ministerul Finanțelor susținea că țara noastră va avea o creștere de 5,5% și o inflație de 2,8%, informează rtnews.ro.

Previziunile economice din iarna anului 2019 susțin o creșterea este moderată, pe fondul incertitudinilor de la nivel mondial

Se preconizează că economia europeană va crește pentru al șaptelea an consecutiv în 2019, previziunile de expansiune vizând toate statele membre. 

Se estimează că ritmul global de creștere va fi moderat în comparație cu nivelurile ridicate din ultimii ani. Viitorul fiind marcat de un grad ridicat de incertitudine. 

În 2019, se preconizează că economia României va crește cu 3,8%, cu o inflație de 3,3%, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Potrivit estimărilor, economiile tuturor țărilor UE vor continua să crească în 2019, ceea ce înseamnă mai multe locuri de muncă și mai multă prosperitate. Și totuși, previziunile noastre sunt revizuite în scădere, în special pentru cele mai mari economii din zona euro. Acest lucru reflectă factori externi, cum ar fi tensiunile comerciale și încetinirea activității economice de pe piețele emergente, în special în China. Apar din nou, în unele țări din zona euro, îngrijorări legate de corelarea dintre datoria suverană și bănci și de sustenabilitatea datoriei. Posibilitatea unui Brexit haotic dă naștere unor motive suplimentare de incertitudine. A fi conștienți de aceste riscuri tot mai mari înseamnă să rezolvăm doar jumătate din problemă. Cealaltă jumătate ține de alegerea unei combinații adecvate de politici, cum ar fi facilitarea investițiilor, dublarea eforturilor pentru a realiza reforme structurale și desfășurarea unor politici bugetare prudente.” a afirmat comisarul responsabil pentru moneda euro și dialogul social, Valdis Dombrovskis. 

„După ce a atins nivelul maxim în 2017, ritmul de creștere a economiei UE va continua să încetinească în 2019, ajungând la 1,5 %. Această încetinire va fi mai pronunțată decât se preconiza în toamna trecută, în special în zona euro, din cauza incertitudinilor care planează asupra comerțului mondial și a factorilor interni care afectează economiile noastre cele mai mari. Fundamentele economiei europene rămân însă solide și vom continua să primim vești bune, în special în ceea ce privește locurile de muncă. Creșterea ar trebui să se relanseze treptat în a doua jumătate a acestui an și în 2020.” a declarat comisarul pentru afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă,  Pierre Moscovici.

Activitatea economică a scăzut în intensitate în al doilea semestru al anului trecut, creșterea comerțului mondial a încetinit, incertitudinile au subminat încrederea, iar producția din unele state membre a fost afectată de factori interni temporari, precum perturbările legate de producția automobilelor, tensiunile sociale și incertitudinile legale de politica bugetară. Drept rezultat, creșterea produsului intern brut (PIB) atât în zona euro, cât și în UE a scăzut de la 2,4 % în 2017 la 1,9 % în 2018 (previziunile din toamnă: 2,1 % pentru UE28 și zona euro).

Dinamica economică de la începutul acestui an a fost modestă, deși indicatorii de bază sunt în continuare solizi. 

Creșterea economică va continua, dar va fi mai moderată. Economia europeană mai beneficiază încă de pe urma îmbunătățirii condițiilor de pe piața muncii, a condițiilor favorabile de finanțare și a unei orientări bugetare ușor expansioniste. În prezent, se preconizează că PIB-ul din zona euro va crește cu 1,3 % în 2019 și cu 1,6 % în 2020 (previziunile din toamnă: 1,9 % în 2019; 1,7 % în 2020). Și previziunile de creștere a PIB-ului în UE au fost revizuite în jos, la 1,5 % în 2019 și 1,7 % în 2020 (previziunile din toamnă: 1,9 % în 2019; 1,8 % în 2020).

În rândul statelor membre mai mari, revizuirile în scădere ale creșterii în 2019 au fost considerabile pentru Germania, Italia și Țările de Jos. Numeroase state membre beneficiază în continuare de o cerere internă solidă, susținută și de fonduri UE.

În ce privește, inflația prețurilor de consum din zona euro a scăzut la sfârșitul anului 2018 din cauza unei scăderi bruște a prețurilor la energie și a unei inflații mai scăzute a prețurilor la alimente. Inflația de bază, care exclude prețurile la energie și la alimente, a fost scăzută pe tot parcursul anului, în pofida unei creșteri mai rapide a salariilor. În 2018, inflația globală (IAPC) a fost în medie de 1,7 %, în creștere de la 1,5 % în 2017. Având în vedere că estimările privind prețul petrolului pentru acest an și anul viitor sunt mai scăzute acum decât în toamnă, se preconizează că inflația din zona euro va scădea până la 1,4 % în 2019, iar apoi va crește ușor la 1,5 % în 2020. Pentru UE, se preconizează că inflația va fi, în medie, de 1,6 % în acest an și va crește până la 1,8 % în 2020.

Perspectivele economice prezintă un nivel ridicat de incertitudine, iar previziunile sunt expuse unor riscuri de evoluție negativă. Tensiunile comerciale, care afectează de ceva timp percepția generală asupra economiei, s-au atenuat într-o anumită măsură, dar rămân un motiv de îngrijorare. Este posibil ca economia Chinei să încetinească mai brusc decât se preconizase, iar piețele financiare globale și multe piețe emergente sunt vulnerabile la schimbări bruște ale percepției riscului și ale așteptărilor în ceea ce privește creșterea. Pentru UE, procesul „Brexit” rămâne o sursă de incertitudini.

Pentru Regatul Unit reprezintă o ipoteză pur tehnică pentru 2019. Având în vedere procesul de retragere a Regatului Unit din UE, previziunile pentru 2019 și 2020 se bazează pe o ipoteză pur tehnică de statu-quo în ceea ce privește structura schimburilor comerciale dintre UE27 și Regatul Unit. 

Această ipoteză a fost formulată doar în scopul elaborării previziunilor și nu are niciun impact asupra procesului care se desfășoară în contextul articolului 50.

Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a prețurilor produselor de bază, întemeiate pe informațiile disponibile până la data de 25 ianuarie 2019. În ceea ce privește toate celelalte date utilizate, previziunile țin cont de informațiile disponibile până la data de 31 ianuarie.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni cuprinzătoare (în primăvară și în toamnă) și două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară). Previziunile intermediare examinează evoluția anuală și trimestrială a PIB-ului și a inflației pentru anul în curs și pentru anul următor pentru toate statele membre și pentru zona euro, precum și datele consolidate la nivelul UE.

Următoarele previziuni cuprinzătoare ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice din primăvara anului 2019 elaborate în mai 2019.