Echipamentele obligatorii din mașină, în 2025. Modificările din Codul Rutier

Echipamentele obligatorii din mașină, în 2025. Modificările din Codul RutierȘofer. Sursa foto: Skica911/ Pixabay

În anul 2025, Codul Rutier a suferit o serie de modificări. Pe lângă faptul că sancțiunile pentru șoferi s-au majorat, au fost reglementate și aspectele care țin de la echipamentele obligatorii pentru autovehicule. Unele dintre aceste reguli sunt neclare, așa că e bine să le recapitulăm.

Pentru a putea conduce pe drumurile publice, șoferii sunt obligați să aibă în mașină un stingător auto, trusă medicală și două triunghiuri reflectorizante. Acestea trebuie să fie omologate inclusiv în perioada de valabilitate, iar în lipsa lor puteți fi amendați de Poliția Rutieră.

Cu toate acestea, șoferii nu sunt obligați să aibă în mașină roată de rezervă și cric. Specialiștii avertizează, însă, că acestea pot fi vitale în cazul unei pene, de aceea recomandă prezența lor, inclusiv a șufei de tractare, a coarbei cu care se deșurubează roțile și a cablurilor de pornire auto.

Roată

Roată. Sursa foto: Pixabay

Cum se schimbă un cauciuc

Pentru schimbarea unui cauciuc, e nevoie de cric, cheie de deșurubat prezoane și o roată de rezervă. După ce se dă joc capacul de la roată, urmează câțiva pași simpli de urmat:

  • deșurubezi prezoanele de la roata la care ai făcut pană
  • ridici mașina pe cric
  • dai jos roata la care ai pană
  • pui roata de rezervă în locul roții la care ai făcut pană
  • înșurubezi 2-3 piulițe cu mâna, ca să te asiguri că roata stă pe poziții
  • lași ușor mașina din nou pe sol și te asiguri, încă o dată, că roata de rezervă e pe poziția potrivită
  • lași de tot mașina jos și strângi prezoanele cât poți de tare.

Alte modificări din Codul Rutier

Tot din acest an, tinerii de sub 21 de ani nu mai pot conduce mașini puternice pe drumurile publice.

„Conducătorilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi celor care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kw în cazul vehiculelor electrice”, se spune în lege.

Au fost schimbate în Codul Rutier și reglementările privind asigurările de răspundere civilă obligatorii. De asemenea, se va extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, chiar și asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.

Ne puteți urmări și pe Google News