Evenimentul Zilei > Politica > Ecaterina Andronescu consideră că plagiatul nu este ceva GRAV
Ecaterina Andronescu consideră că plagiatul nu este ceva GRAV

Ecaterina Andronescu consideră că plagiatul nu este ceva GRAV

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, susține că plagiatul este o problemă minoră a învățământului din România. Mai mult, pentru evitarea acestuia trebuie să crească reponsabilitatea universității pentru ca acest gen de situații să nu se mai întâlnească.

Ecaterina Andronescu a mai spus, într-un interviu pentru HotNews.ro, că cercetarea din universități oferă vizibilitate României și publicarea cercetărilor în revistele științifice este bine văzută,   

„Probabil că vă este cunoscut că, în anul 2018, 12 universități din România au intrat în clasamentul Shanghai cu 29 de domenii științifice. N-avem cum să nu le apreciem şi să nu ne întrebăm cum putem să le finanțăm mai bine ca să-şi crească performanța, pentru că aduc un beneficiu întregului sistem de învățământ. Sigur, va trebui să găsim formula de finanțare în aşa fel încât performanța să conteze. Şi să îndreptăm într-o oarecare măsură şi cifrele de școlarizare spre cei care fac performanţă”, a adăugat Andronescu, întrebată despre problema plagiatului.

Ecaterina Andronescu consideră că plagiatul este „o problemă minoră”.

„În legătură cu componenta aceasta, care este minoră, dar care face atât de mult rău, cea legată de plagiat, după opinia mea trebuie să crească exigență în universitate. Doctorandul acolo se pregătește. Acolo îşi dă examenele, acolo îşi face referatele, are o comisie de îndrumare, are apoi comisia care analizează teza, teza trece prin comisie, este publică, cei care vin la teză pot să pună întrebări. Deci cred că trebuie să crească reponsabilitatea universității în aşa fel încât asemenea situații să nu se mai întâlnească şi să fie legate de tezele de doctorat”, a susținu ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a  susținut că, din 10.000 de doctoranzi, sunt doar câteva lucrări în care a fost depistat plagiatul.

În ce privește faptul că doar o partea a lucrărilor au fost verifcate, ministrul a afirmat:

„Nici nu putem să ne bănuim că toţi suntem hoţi în ţara aceasta. Nu se poate aşa ceva. Am avut profesori, profesorul l-a urmărit, comisia se îndrumare, ce au făcut toţi aceştia? Nu-i normal să avem o poliţie la minister care să sesizeze prea târziu după ce fapta a fost comisă. Lucrurile trebuie să se deruleze corect în timpul constituirii şcolii doctorale”.