Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ea este femeia certată cu apa și săpunul care a pus bazele unui mare regat
Ea este femeia certată cu apa și săpunul care a pus bazele unui mare regat

Ea este femeia certată cu apa și săpunul care a pus bazele unui mare regat

Născută pe 22 aprilie 1451 și moartă pe 26 noiembrie 1504, a fost Regina Castiliei și Leonului. Ea și soțul său Ferdinand al II-lea de Aragon au adus stabilitatea ambelor regate care au devenit bazele unificării Spaniei.

Despre Regina Isabella lumea vorbește că se lăuda că a făcut doar de două ori baie în viață, la naștere și la măritiș, dar nimeni nu a fost de față…

Mai târziu, cei doi au pus bazele fundației pentru unificarea politică a Spaniei realizată de nepotul lor, Carol Quintul.

Isabella a fost prima femeie care a apărut pe timbrele poștale, și anume pe trei timbre ce reprezentau probleme Columbiene, dar și pentru celebrarea lui Columb.

Ea apare și în „Columbus soliciting aid of Isabella”, pe monedele de cinci cenți, și pe scena curții spaniole replicată pe 15 cenți columbieni, și pe bancnotele de 4 dolari, în portret complet, lângă Columb.

Unica ștampilă existentă vreodată și pe care colecționarii o păstreaza pentru raritate (numai 30,000 au fost imprimate) dar frumusețea sa este unică.

Isabella a fost de asemenea prima femeie care apare pe o monedă americană, celebrând a 400-a aniversare a lui Columb.

Relația cu Columb

Regina Isabela a respins de trei ori planul lui Cristofor Columb de a ajunge în Indii prin vest.

Până la urmă, condițiile puse de Columb (să fie numit amiral; să fie numit guvernator în teritoriile descoperite de el, și postul să devină ereditar; zece la sută din profituri) au fost acceptate.

Expediția a început pe 3 august și s-a terminat pe 12 octombrie. Columb s-a întors în anul următor, prezentându-și descoperirile monarhilor spanioli, aducând aur și nativi ai insulelor descoperite, și fiind primit ca un erou.

Spania a intrat într-o epocă de aur a explorării și colonizării. În 1494, prin Tratatul de la Tordesillas, Isabela și Ferdinand au împărțit pământul din afara Europei cu regele Ioan al II-lea al Portugaliei.

Isabella a încercat să-i protejeze pe aborigenii americani de abuzurile colonizatorilor.

Isabella avea tenul alb, ochii albaștri și culoarea părului între blond-roșcat și castaniu; toate acestea erau tipice membrilor familiei Trastamara descendenți ai lui Peter I al Castiliei.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric 

Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: