Washingtonul colaborează cu Egiptul pentru a găsi soluții pentru sistemul de apărare egiptean, a declarat un oficial american, vorbind în condițiile anonimatului. „Dar am fost transparenți și cu aceștia, dacă vor achiziționa o platformă de luptă rusească importantă… acest lucru îi pune în pericolul de a fi sancționați.”

Statele Unite au furnizat Egiptului de-a lungul anilor miliarde de dolari sub formă de  ajutor economic, forțele militare ale Egiptului folosind avionul de vânătoare american F-16 și tancurile Abrams.

Egiptul a semnat la începutul acestui an un acord în valoare de 2 miliarde de dolari cu Rusia pentru a cumpăra  20 de avioane de luptă de tip Su-35. Statele Unite ar putea impune sancțiuni în temeiul Legii Contrapunerii prin Intermediul Sancțiunilor (CAATSA), lege care vizează achiziționarea de echipamente militare din Rusia.

“Ei știu acest lucru și lucrăm împreună”, a declarat oficialul american. „Este un lucru pe care nu l-au înțeles complet, dar sunt conștienți cu exactitate de ceea ce pun în pericol”.

Statele Unite afirmă că utilizarea avioanelor Su-35 și a altor sisteme de armament rusești  ar putea reprezenta o amenințare la capacitatea unei țări de a opera în comun cu armata Statelor Unite și armatele altor țări membre ale NATO.

Exista deja un precedent asemănător, Turcia care a achiziționat  sisteme de rachete antiaeriene S-400 de apărare ruse se află la ora actuală într-un conflict deschis cu SUA pe această temă.