Primarul din Oradea, liberalul Ilie Bolojan a anunțat că instituția pe care o conduce va prelua pentru 20 de ani, imobilul cunoscut de orădeni ca fiind Palatul Episcopiei Greco Catolice. Edificiul a ars la finalul săptămânii trecute, pagubele fiind foarte mari, întreg acoperișul fiind distrus de flăcări.

În clădire, primarul din Oradea a anunțat că va funcționa un centru cultural și le-a cerut orădenilor și persoanelor juridice din acest oraș, să se implice activ și să doneze, fiecare după puterile sale, sume de bani care vor fi folosite la reconstruirea Palatului Episcopal. "Având în vedere distrugerile masive pe care incendiul de sâmbătă le-a provocat clădirii monumentale, am căutat împreună cu Episcopia soluţii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice, pe de o parte, şi pe de altă parte pentru redarea ei orădenilor, aşa cum a fost şi proiectul iniţial al Episcopiei, de a o transforma într-un centru cultural. Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire, într-un termen cât mai scurt posibil, să fie pe de o parte reabilitată şi pe de altă parte să aibă o funcţiune publică, un centru cultural pentru orădeni. În acest sens, Primăria Oradea ar urma să preia în administrare această clădire şi să parcurgem etapele necesare în perioada următoare", a spus primarul.

Una dintre entitățile publice, a mai anunțat Bolojan, care se va implica activ este ministerul Culturii. Edilul din Oradea a mai afirmat că ministrul Culturii, George Ivașcu a promis sprijin masiv pentru reconstruirea acestui edificiu public.