Eugen Teodorovici a părăsit Ministerul Fondurilor Europene şi a devenit ministrul „kamikaze” de la Finanţe. El a plecat de la Fonduri Europene în condiţiile în care DNA face mai multe anchete în cazul unor proiecte finanţate din fonduri europene şi România se află pe ultimul loc din UE privind absorbția fondurilor europene, cu o rată de cheltuire de 60%, potrivit datelor Comisiei Europene. În plus, plățile pentru mai multe programe operaționale sunt suspendate, ca urmare a suspiciunilor de corupție. Teodorovici a fost pus la şefia Ministerului în decembrie 2012. Este unul dintre cei mai vechi miniştri din cabinetul Ponta. Fostul preşedinte Traian Băsescu îl numea „acest dandy de la Fonduri Europene” și „discotecar”.

Băsescu crede că e o eroare

Înainte cu doar câteva ore ca Teodorovici să depună jurământul, Traian Băsescu îi transmite lui Iohannis că ar fi o eroare această numire: „Domnule preşedinte Iohannis, (…) Şi eu am făcut erori. Poate nu aţi ştiut că s-a opus reţinerii şi arestării lui Dan Şova pentru falsificarea probelor. Dar astăzi când ştiţi acest lucru din imaginile de la Gândul, a-l valida pe Teodorovici care a votat pentru ascunderea adevărului, este un semnal care vă trimite înapoi la Grivco şi în braţele turnătorului Felix. Vă rog, rămâneţi pentru români cel din 16 noiembrie 2014. Toți avem nevoie de speranță, inclusiv un fost președinte”, a scris Băsescu pe Facebook. Și vineri, imediat după anunţul lui Ponta privind numirea de la Finanţe, fostul șef al statului a reacționat. „Bravos naţiune, halal revoluţie pe 16 noiembrie 2014”. Cu toate acestea ceremonia de depunere a jurământului a fost programată astăzi, de la ora 10.00.

Succesorul, fost ofi ţer DGIA

Locul lui Teodorovici de la Ministerul Fondurilor Europene va fi ocupat de Marius Nica, până în prezent secretar general al Ministerului Muncii. Potrivit CVului, noul ministru al Fondurilor Europene este licenţiat în Jurnalism, Comunicare, Psiho-Sociologie Comportamentală. Timp de cinci ani a fost angajat al MApN (direcția de informații), unde s-a ocupat de prelucrare, analiză şi sinteză informaţii, a fost manager recrutare personal şi a fost responsabil cu managementul de risc. Trei ani a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb.

Te-ar putea interesa și: