Evenimentul Zilei > International > După caniculă, o furtună violentă s-a dezlănțuit în Beijing. 50 de litri de precipitații pe metru pătrat. Video
După caniculă, o furtună violentă s-a dezlănțuit în Beijing. 50 de litri de precipitații pe metru pătrat. Video

După caniculă, o furtună violentă s-a dezlănțuit în Beijing. 50 de litri de precipitații pe metru pătrat. Video

Beijingul s-a confruntat mai multe zile la rând cu temperaturi ridicate, termometrele arătând chiar și 39 de grade Celsius. După valul de căldură, capitala Republicii Populare Chineze are parte de o furtună violentă.

Zilele trecute, la Beijing au fot înregistrate temperaturi ridicate, termometrele arătând chiar și 39 de grade Celsius. Marți, 5 iulie, vremea s-a schimbat brusc în capitala Republicii Populare Chineze. O furtună violentă i-a luat prin surprindere pe chinezi, acumulându-se 50 de litri de precipitații pe metru pătrat.

„Rarisimă furtună, la Beijing”

Schimbarea bruscă a vremii l-a surprins pe Dan Tomozei, cel care a postat pe Facebook imagini din timpul furtunii. Aflat la Beijing de aproximativ 12 ani, acesta a mărturisit că nu a mai văzut niciodată astfel de fenomene meteo.

„Rarisimă #furtună, la #Beijing.
După temperaturi care au urcat până la 39 de grade Celsius, plouă cu găleata de mai bine de 30 de minute. Prognoza arată „spectacol” pentru încă aproape două ore și jumătate!
În 12 ani, este pentru prima dată când văd asta la Beijing.”, a scris Dan Tomozei.

În videoclipul postat pe Facebook, Dan Tomozei le arată urmăritorilor săi cum mașinile circulă cu dificultate pe străzile din Beijing. În ciuda precipitațiilor însemnate, locuitorii din capitala Republicii Populare Chineze s-au încumetat să se deplaseze pe trotuare „înarmați” cu umbrele și pelerine. 50 de litri de precipitații pe metru pătrat s-au înregistrat, potrivit sursei citate.

„E o surpriză. Ține canalizarea?”, îi scrie cineva în secțiunea de comentarii. Răspunsul a venit imediat: „Rezistă!”.

Fenomen în premieră în China

La finalul lunii martie a anului 2021, Capitala Chinei s-a confruntat cu un fenomen bizar. O furtună de nisip a lovit Beijingul, cerul a devenit galben, iar soarele albastru.

Furtuna de nisip, care a învăluit Beijingul pentru a doua oară în mai puțin de două săptămâni, a împins nivelurile de poluare peste limitele considerate periculoase și a făcut ca cerul să devină galben iar soarele să se reducă la un punct albastru, scria South China Morning Post la acea vreme.

Specialiștii au explicat faptul că o furtună de nisip a fost purtată de curenți de aer din Mongolia înspre provinciile din nordul Chinei, printre care Inner Mongolia, Shanxi, Liaoning şi Hebei.