Editura Evenimentul si Capital

România, POLIGONUL de TEROARE al BINOMULUI Coldea-Kovesi! După București, Ploiești, Constanța, Brașov, EXPLODEAZĂ și ABUZURILE de la DNA-Oradea

Autor: | | 3 Comentarii | 6157 Vizualizari

Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție a realizat, în premieră, inculparea și punerea sub control judiciar a unui șef de serviciu teritorial al DNA și a unui subaltern al acestuia. Este vorba despre procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu de la unitatea de elită din Ploiești. Aceștia sunt acuzați de participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, cercetare abuzivă și represiune nedreaptă. În aceeași ordine de idei, opinia publică așteaptă să fi e trași la răspundere penală și alți procurori anticorupție acuzați pentru abuzuri grave la CSM, PICCJ și în presă. Astfel de cazuri au fost semnalate la serviciile teritoriale de la Oradea, Brașov, Constanța, Cluj Napoca. Cel mai probabil, urmează procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, procurori despre care există informații că au comis abuzuri similare celor de la Ploiești. Denunțuri mincinoase obținute prin șantaje sau promisiuni nelegale, probe falsificate, teste poligraf aranjate, adrese de email secretoase pentru echipele mixte, instanțe influențate. Toate acestea nu sunt zestrea exclusivă a tandemului Onea-Negulescu, ci sunt elemente ale unui mod de operare al procurorilor DNA din toată țara.

Promovați în mod dubios la DNA Oradea, în condițiile în care aveau o pregătire precară la facultăți mai puțin titrate și o experiență relativ redusă (4-5 ani), îndeosebi în parchete de pe lângă judecătorii, procurorii Man și Ardelean s-au crezut niște mici dumnezei locali, mai ales după ce primul a devenit șeful Serviciului Teritorial Oradea în decembrie 2013. Pe parcursul a patru ani au fabricat dosare și i-au trimis în judecată pe foștii lor șefi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș și Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, patru judecători de la Curtea de Apel Oradea și Tribunalul Bihor care nu le-au făcut pe plac, mai mulți avocați incomozi, începând cu fostul îndrumător din stagiatură al procurorului Man, doi foști șefi de inspectorate județene de poliție, unul de la Satu Mare și unul de la Bihor, precum și pe cei doi episcopi români (greco-catolic și ortodox) de Oradea.

Practicile abuzive ale „portocalelor” de la Oradea au fost confirmate de soluțiile de achitare, restituire și clasare care au fost date în majoritatea dosarelor menționate. În dosarul celor patru judecători bihoreni, Curtea de Apel Cluj și Înaltă Curte de Casație și Justiție au dispus restituirea cauzei la procuror, pentru grave carențe de drept material și procesual, iar ulterior structură centrală a DNA a emis soluție de clasare, cu motivarea că faptele un există.

Cei patru magistrați au avut de suferit un numai terfelirea imaginii publice, ci și privarea de mijloace de subzistență întrucât au fost suspendați aproape doi ani. Avocatul Ioan Sava a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu motivarea că fapta nu este prevăzută de legea penală, pentru un șantaj inventat dintr-o postare online. Cu motivarea că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, Ioan Gligor Săbău, a fost achitat de Curtea de Apel Oradea pentru 17 din cele 19 fapte imputate, iar fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popă, a fost achitat de Curtea de Apel Timișoara pentru 12 din cele 13 fapte deduse judecății.

Eșecuri și aranjamente

Cei doi înalți slujitori ai Domnului au fost achitați în prima instanță de Curtea de Apel Oradea, cu motivarea că faptele un există. Fostul șef al IPJ Satu Mare, chestorul Liviu Tăut, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă minimă cu suspendare condiționată, iar fostul șef al IPJ Bihor, chestorul Liviu Popă, se află în curs de judecată la Curtea de Apel Timișoara, unde o parte din probele acuzării au fost răsturnate.

Procurorii de la DNA Oradea au înregistrat, în materie de combaterea corupției, un eșec de 80-90%. Pe de altă parte, procurorii Man și Ardelean i-au făcut scăpați, prin clasare sau prin necercetare, pentru infracțiuni cu prejudicii de milioane sau de zeci de milioane de lei, pe mai mulți afaceriști veroși care aveau proptele în lumea politică sau judiciară. Le-au asigurat unele foloase (denunțuri, partide de vânătoare ș.a.) unor personaje ca Dorel Ungur, Dorinel Edu, Daniel Merce-Sabău, precum și unor politicieni și șefi de instituții apropiați, ca Ștefan Szeremi, fost senator PDL și președinte al Consiliului Județean Bihor, și Daniel Coraș, fost șef al ITRSV Oradea. Dorel Ungur a fost protejatul politicianului Ștefan Szeremi, cu care a avut afaceri comune și care era omul de încredere din județul Bihor al fostului senator și ministru Vasile Blaga. Daniel Merce-Sabău a fost ginerele chestorului Terente Merce, fost directoradjunct al serviciului secret al Ministerului de Interne și consilier prezidențial al lui Traian Băsescu. Dorinel Edu a fost un apropiat și un protejat al chestorului Merce, pe care l-a postat în biroul său de la firma proprie, într-un tablou în mărime naturală. Daniel Coraș este prieten de familie cu procurorul Man.

Practici similare celor de la Ploiești

Conform unor denunțători și unor surse din mediile judiciare din Oradea și Satu Mare, procurorii Man și Ardelean au recurs la practici abuzive similare cu cele de la Ploiești, ceea ce ne face să credem că a fost instituit un adevărat modus operandi în cadrul DNA, cel puțin sub leadership- ul lui Kovesi. Majoritatea denunțătorilor au fost selectați din rândul condamnaților, interlopilor și afaceriștilor dubioși, cu probleme penale. Majoritatea denunțurilor au fost ticluite cu complicitatea procurorilor sau polițiștilor judiciariști de la DNA Oradea, de multe ori fiind dictate de aceștia. Și în cadrul DNA Oradea au fost ticluite declarații de martori, teste poligraf, procese verbale de redare a interceptărilor telefonice ambientale și alte înscrisuri. Din motivarea hotărârii de achitare a avocatului Ioan Sava rezultă că procurorul Ciprian a ticluit în mod identic procesul de sesizare din oficiu și declarația pretinsei persoane vătămate, Crina Muntean, șefa Secției Penale de la Tribunalul Bihor, cu care se afla în relații foarte apropiate, inventând motivele și scopurile presupusului șantaj înainte de audierea acesteia ca persoana vătămată și fără ca aceasta să fi formulat plângere. Procurorul Cristian Ardelean este acuzat că ar fi ticluit și substituit o declarație de coinculpat în dosarul comisarului de poliție Adrian Botă din IPJ Satu Mare și că ar fi depus unele acte falsificate în dosarul fostului prim-procuror Vasile Popa (un procesverbal de prezentare a materialului de urmărire penală, o pretinsă evidență personală a dosarelor penale întocmită pe coli A4). Potrivit unei recente postări de pe Luju.ro, procurorul Ardelean ar fi ticluit probe în dosarul omului de afaceri George Moiș, unul din cei mai mari și mai serioși întreprinzători din județul Satu Mare, care, după ce a fost reținut și arestat preventiv, a fost condamnat sub minimul special și cu suspendare condiționată.

Martor șantajat

Aspecte grave și interesante referitoare la practicile procurorilor de la DNA Oradea a devoalat recent martorul denunțător Nicolae Csorz din Satu Mare. Astfel, acesta a dezvăluit că a fost șantajat de procurorul Cristian Ardelean, care l-a amenințat cu revocarea unei pedepse de doi ani închisoare cu suspendare condiționată ca să formuleze denunțuri împotriva unui polițist, a unui procuror și a unui avocat. Denunțurile au fost ticluite împreună cu procurorul Ardelean, prin corespondența pe email, omul legii transmițându-i marcate în roșu completările și corecturile pe care trebuia să le facă. După ce a primit OK-ul, denunțătorul Csorz a transmis denunțurile în mod oficial la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, unde au fost înregistrate și au fost constituite dosare penale.

Adresele secrete ale Binomului local

Procurorul Ardelean i-a dat denunțătorului Csorz trei adrese de email: cristiardelean_2005@yahoo.com, cardelean@pna.ro și haricleea13@ yahoo.com. Pentru ticluirea denunțurilor, procurorul Ardelean a folosit adresa de e-mail haricleea13@yahoo.com, nu cele două adrese personalizate, una de serviciu, cardelean@pna.ro și una personală cristiardelean_2005@yahoo.com. Procurorul comunică de pe adresa haricleea13@yahoo.com nu numai cu denunțătorii, ci și cu ofițerii SRI și DIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne) cu care colabora. Se pare că tot de pe această adresă erau transmise informații nepublice din dosare către ziariștii aserviți Binomului SRI-DNA. Există suspiciuni că fiecare procuror DNA avea o astfel de adresă discretă de e-mail care era utilizată de întreaga echipă mixtă procuror DNA-ofițer SRI-ofițer judiciarist.

Fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, a dezvăluit că și fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, folosea o adresă de e-mail secretă: cucuveauamov@ gmail.com. Denunțătorul Csorz a dezvăluit și cum a fost instigat, în data de 4 februarie 2018, de către procurorul Ardelean să depună o declarație mincinoasă în față Curții de Apel Oradea, la judecarea apelului polițistului sătmărean Adrian Botă, după ce în prealabil a fost influențat ce să declare prin alți martori denunțători. Procurorii Man și Ardelean mențineau contactul cu denunțătorii și după ce erau derobați de dosare prin emiterea rechizitoriilor, iar înainte de audierea acestora în instanțe îi contactau, inclusiv dacă se aflau în penitenciare, și-i instruiau ce să declare.

Denise Rifai de la Realitatea, replica dura pentru Liviu Dragnea: Haideti la baie sa-mi aratati...

Pagina 1 din 2
Tag-uri: dna, abuzuri, piccj, procuroriStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
07:20 Sebastian Ghiță o ÎNFUNDĂ pe Kovesi în propriile minciuni: „Kovesi a avut nevoie de bani în plus și mi-a cerut.” 07:11 Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi A FOST IMPLICATĂ în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. DEZVĂLUIRI ŞOCANTE ale fostului preşedinte Traian Băsescu 21:41 News alert: TOADER îi va ALEGE lui KOVESI subalternul, dacă va câștiga postul. „Trimit propunerile la Bruxelles!” 21:04 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 20:40 Nicolae Popa aruncă BOMBA despre extrădarea sa: „Traian Băsescu a fost implicat! Să plătească și el și Kovesi!” AMĂNUNTE INCENDIARE 20:05 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA 18:03 Un politician important detonează BOMBA în STATUL PARALEL: „Coldea planifica și dădea comanda, iar Kovesi executa.” 23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news