Londra vrea să continue să joace un rol major în securitatea europeană, însă țara părăsește Uniunea Europeană într-un moment în care blocul comunitar se declară și el mai angajat să asigure securitatea statelor membre. Ceea ce ridică mai multe întrebări.

Marea Britanie a participat, încă din prima zi, la Inițiativa Europeană de Intervenție (IEI), clubul statelor-majore europene lansat de președintele Emmanuel Macron.

Și Marea Britanie este, alături de Franța, principalul sprijin al americanilor în coaliția internațională din Levant și Sahel.
În ceea ce privește cooperarea militară, britanicii se află în programul avionului de vânătoare european Eurofighter, fiind implicați și în diverse programe de rachete, în special prin intermediul firmei europene MBDA.

În luna noiembrie, Franța și Marea Britanie, singurele două armate de pe continentul european dotate cu arme nucleare, ar trebui să sărbătorească cei zece ani ai tratatului bilateral Lancaster House (cooperare în domeniul apărării și securității) și să lanseze, cu această ocazie, un proiect-cheie: demonstratorul unei noi rachete de croazieră franco-britanică, potrivit Les Echos.

Producătorul european de rachete MBDA insistă pe „forța și durabilitatea relației franco-britanice în domeniul apărării și securității, inițiată în 1998 la Saint-Malo și oficializată în 2010 prin Tratatul Casei Lancaster” .

Și să reamintească: această relație bilaterală este în centrul proiectului companiei, care constă în construirea unui „campion mondial” în sectorul rachetelor, prin împărtășirea efortului industrial via programele de cooperare europeană.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: