Evenimentul Zilei > Social > Dublarea bugetului. Bani în plus dacă cumpărați o mașină românească
Dublarea bugetului. Bani în plus dacă cumpărați o mașină românească

Dublarea bugetului. Bani în plus dacă cumpărați o mașină românească

În vederea relansării industriei auto, PSD a depus în Parlament un proiect de lege potrivit căruia, românii ar putea primi suplimentar până la 1000 de lei pentru a achiziţiona o maşină nouă, fabricată în România. 

Astfel, proiectul de lege prevede dublarea până la 910 milioane de lei a bugetului programului de stimulare a înnoirii parcului auto național, iar beneficiarii urmează să primească și o bonificație suplimentară de 1000 de lei, dacă optează pentru cumpărarea unui autoturism din producție internă.

Senatorul Radu Oprea susține că o astfel de lege este necesară în condițiile în care cifrele Asociației Constructorilor de Automobile arată o scădere cu 30% a cifrei de afaceri.

„Industria auto din România este cea mai importantă ramură industrială, ponderea fiind de 14% din PIB și 28% din exporturi. 185.000 de angajați sunt în această industrie și în companiile care produc componente. Suntem pe locul 4 în Europa”, a spus Oprea.

Proiectul prevede și încurajarea industriei de electrocasnice, afectată și ea destul de serios, în ultima perioadă.

În ceea ce privește industria de produse electrocasnice, senatorul social-democrat a spus că sunt 11 fabrici de componente diverse în România, scrie RomâniaTV.

În prezent, la noi, este pe rol Programul Rabla care are la bază acordarea unei tichet în valoare de 6.500 lei pentru o mașină veche casată, utilizabil doar pentru achiziția unei mașini noi cu noxe emise de maximum 140g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziția unui autoturism nou se poate folosi un singur tichet Rabla.

Pe lângă suma de 6.500 lei, utilizatorul poate beneficia de următoarele eco-bonusuri în cazul în care se îndeplinesc condițiile de mai jos:

– un eco-bonus de 1.000 lei (suplimentar față de prima de casare), pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 105g CO2/km în regim WLTP.

– un eco-bonus de 1.000 lei (suplimentar față de prima de casare) pentru achizitia unei mașini cu sistem GPL.

– un eco-bonus  de 2.500 lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

Pentru vehicule 100% electrice sau hibrid cu tehnologia Plug-in, Programul Rabla Plus oferă două tipuri de tichete:
– un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km în regim WLTP.

– un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziția unei mașini 100% electrice.