Este rezumatul crizei politice britanice făcut de Jack Blanchar, după suspendarea parlamentului, în încercarea actualului premier de a face ca voința poporului, care a votat majoritar Brexit, să devină realitate, în ciuda parlamentarilor care se opun din toate puterile și prin toate mijloacele.

„Go home Britain, you are drunk”. Beţia în Regatul Unit se manifestă într-o situaţie politică delicată, chiar în leagănul democraţiei”, descris de Jack Blanchar într-un pamflet din Politico.eu care arată fără perdea şi fără ficţiuni criza instituţională britanică cauzată de Brexit şi de strategiile din Downing Street. Nu lipsesc analogiile cu alte democraţii şi mai ales teama de a recurge la alegeri anticipate.

Parlamentul „a fost în mod formal suspendat pentru 5 săptămâni de către primul ministru (neales)” care încearcă să „pună botul în Camera Comunelor” într-o fază de profundă criză naţională. Deputaţii la rândul lor, se mai spune în editorial, s-au înghesuit să facă dovada importanţei democraţiei „aruncând pe apa sâmbetei 87 minute preţioase din ultima lor zi de lucru pentru un nehotărât tribut adus speakerului John Bercow, figură profund dezbinatoare, care a ignorat scandalul Constituţiei şi pe care o calcă în picioare”, scrie Blanchar.

Sunt aceeaşi parlamentari care „au votat să nu dea cuvântul poporului prin intermediul unei rapide consultări electorale înainte de Brexit Day – acum, la abia 7 săptămâni distanţă”. De asemena „aflăm că ultimul act emis de Theresa May a fost acela de a distribui onoruri tuturor membrilor staffului său la Downing Street”.

Toate acestea, continuă Blanchar, aprobate şi semnate în mod firesc (!?) de Şeful Statului în vârstă de 93 de ani, neales”, exact, Regina Elisabeta a II-a din îndepărtatul său castel din regiune Highlands, Scoția.  „Du-te acasă Marea Britanie, ești beată…”, concluzionează  Jack Blanchar.