Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a susținut o necesitate urgentă de adaptare a reglementărilor privind drepturile de autor la era digitală.

„Europa va avea acum reguli mai clare ce garantează remunerație corectă pentru creatori, drepturi solide pentru utilizatori și responsabilitate pentru platforme. În ceea ce privește completarea pieței unice digitale a Europei, reforma drepturilor de autor este piesa lipsă", a spus Juncker.

Mai mult, potrivit Comisiei, aceste reguli vor facilita realizarea unui jurnalism de calitate în toate ţările UE şi vor oferi mai multă protecție autorilor și artiștilor europeni. Sunt şi voci care critică aceste măsuri şi care susţin că drepturile utilizatorilor de Internet ar fi încălcate, ar urma să apară nesiguranță și obstacole inutile în economia digitală.

Prima care s-a opus vehemet este Polonia, care astăzi, 24 mai, a atacat decizia: ”Polonia a decis să depună în această  dimineaţa, la Curtea de Justiţie a Uniunii Eurpene (CJUE), o plângere cu privire la adoptarea de către Uniunea Europeană (UE) a directivei cu privire la drepturile de autor pe Internet”, a anunţat la televiziunea publică TVP Info Konrad Szymanski.

”Noi vedem în acest text, în acest moment puţin clar, o ameninţare importantă la adresa libertăţii de exprimare şi mai ales la adresa libertăţii de exprimare pe Internet”, a subliniat el.

În opinia sa, textul ar putea conduce la ”adoptarea unor reglementări similare unei cenzuri preventive”.
 

Te-ar putea interesa și: