Premierul maltez a postat pe Twitter un mesaj în care menționează că celebrul reper turistic mediteranean Fereastra Azurului a fost de la început sortit distrugerii din cauza procesului natural de eroziune exercitat de valuri și de vânt. „Acea zi tristă a sosit”, a scris el.

Fereastră a azurului, un arc din calcar amplasat la malul insulei Gozo din arhipelagul maltez, care a apărut şi în serialul Urzeala Tronurilor şi era folosit pentru salturi în apă, s-a prăbuşit ca urmare a ploilor torenţiale.

Tieqa tad-Dwejra, cum i se spunea în Malta, a căzut în mare, după cum a anunţat premierul maltez, Joseph Muscat, astăzi. „Studiile comandate de-a lungul anilor au indicat că această formaţiune va fi grav lovită de inevitabila corodare naturală. Această zi tristă a sosit”.

Vestea prăbuşirii stâncii a adus pe plajă sute de locuitori ai insulei. Anul trecut, guvernul a interzis escaladarea stâncii, instituind o amendă de 1.500 de euro pentru contravenienţi.

Fereastra azurului a fost mult timp o atracţie turistică. În 2013, un studiu geologic a constatat că eroziunea era inevitabilă dar că nu exista un pericol iminent pentru structură.

Unul dintre locuitorii insulei Gozo, Roger Chessell, a povestit ce a văzut dimineața, când s-a plimbat pe coastă. „Valurile erau mari și furioase sub Fereastra Azurului. Apoi, dintr-o dată, arcada s-a prăbușit în mare cu un zgomot puternic, ridicând în jur coloane de apă”, a povestit el pentru cotidianul Times of Malta.