Liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu- Tăriceanu, au convenit să solicite Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a clarifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. „Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului, având în vedere că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic şi ale statului de drept, dar şi încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenţie nelegitimă a unor instituţii în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acţionat în interes personal sau în numele instituţiilor pe care le reprezentau. O astfel de comisie parlamentară este necesară ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public şi care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere şi corecte ca premisă esenţială a funcţionării democraţiei în România”, se arată în comunicatul semnat de Dragnea și Tăriceanu.

Jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit luni că în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor din 2009 Gabriel Oprea i-a spus să vină la locuinţa sa, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

„În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea… Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.

Geoană: Da, au fost fraudate

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, susţine că acţiunile Laurei Kovesi şi ale lui Florian Coldea în legătură cu alegerile din 2009 s-au făcut fără ştirea sa. El a declarat, la România TV, că dacă Kovesi sau Coldea și-ar fi permis sa îi spună, la alegerile prezidențiale din 2009, că îi garantează al doilea mandat, le „umplea botul de sânge pe loc”. Mai mult, fostul șef al statului a spus că Parchetul General trebuia să se autosesizeze.

Marți, preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a anunțat că Dan Andronic va fi audiat săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei.

Fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, a declarat ieri „că aceste informații ar trebui cercetate de instituțiile abilitate pentru a se stabili dacă sunt sau nu adevărate”.

„Da, alegerile din 2009 au fost fraudate și cred că totul s-a făcut cu acordul și chiar la imboldul lui Băsescu. Am spus asta încă de atunci, când am sesizat Curtea Constituțională și am trimis camioane de documente cu dovezi”, a reacționat și Mircea Geoană.