E seara zilei de 4 ianuarie. Într-o ceremonie glacială, fără șampanie, noul cabinet Sorin Grindeanu depune jurământul de învestitură la Cotroceni. Era prima înfrângere de răsunet a forțelor de dreapta după alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României. Vizibil deranjat de noua configurație politică, șeful statului s-a comportat extrem de rece, la acea ceremonie, cu liderul noii majorități, Liviu Dragnea.

La următoarea întâlnire cu Iohannis, Dragnea i-a propus să facă pace. Scurta discuție a avut loc pe 7 februarie, în Parlament. Oferta lui Dragnea venea într-un context delicat pentru PSD: prezența în stradă a peste 500.000 de români împotriva OUG 13. „I-am spus că, în continuare, sper să putem face pace în România. Mi-a spus că speră și dumnealui. Să vedem ce se întâmplă în continuare”, a relatat Liviu Dragnea. Iohannis era unul dintre beneficiarii valului de emoție publică generat de OUG 13.

30 de secunde

În 23 februarie, la prima remaniere a Guvernului PSD, de care Iohannis s-a declarat mulțumit, șeful statului și Dragnea au avut o nouă discuție privată într-un „holișor” din Cotroceni, în prezența premierului și a șefului Senatului. După această discuție, PSD a apreciat că Iohannis și-ar fi schimbat atitudinea față de Guvern și că nu mai arată dispus să poarte un război politic. Șeful statului nu a comentat.

Potrivit lui Dragnea, discuția ar fi durat câteva secunde și nu a fost nimic secret acolo. „I-a spus președintele prim-ministrului că susține ca Guvernul să muncească bine, să pună în practică programul de guvernare. Noi i-am spus că suntem deschiși la colaborare. În cele 30 de secunde, cât poți vorbi…”, a relatat el.

Shhaideh face furori

La cea mai recentă întâlnire de la Cotroceni, de luni seară, tot la o remaniere, Dragnea și Iohannis au fost numai zâmbet. Președintele s-a dus să se întrețină cu liderii coaliției de stânga, iar Dragnea i-a povestit o glumă pe care o făcuse vicepremierul Sevil Shhaideh legat de faptul că Sorin Grindeanu va fi „încadrat” în guvern de două femei vicepremier, ea și Grațiela Gavrilescu. Apoi Dragnea l-a invitat pe Iohannis să mai treacă pe la el.

„I-am spus: «domnule președinte, veniți și peste mine la Parlament să mai stați și cu mine la tribună», a spus Dragnea. „A zis că vrea să vină să țină un discurs în Parlament. I-am spus: «Sper că nu tensionat». Și a spus că nu”, a mai relatat Dragnea.

Uniți în toleranță

În discuțiile despre căsătorii între persoane de același sex, Iohannis și Dragnea au pledat, amândoi, pentru „toleranță”. Dragnea a spus că PSD nu este un partid radical, iar Iohannis a zis că nu trebuie urmată calea fanatismului religios.