Dragnea se zbate la 10%. Iohannis, mai aproape de Constantinescu decât de Băsescu - sondaje

Dragnea se zbate la 10%. Iohannis, mai aproape de Constantinescu decât de Băsescu - sondaje

Când fostul președinte Traian Băsescu era în același moment al mandatului prezidențial în care se află acum Klaus Iohannis, Băsescu înregistra o încredere dublă, de aproape 50%, potrivit unui grafic publicat joi de sociologul Mirel Palada, cu evoluția în sondajele de opinie a președinților de dreapta. Potential contracandidat al lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2019, liderul PSD Liviu Dragnea are de recuperat, potrivit încrederii măsurate în luna aprilie, aproape 20 de procente pentru a-l ajunge din urmă pe actualul șef al statului.

În ce situație se află Iohannis

În ceea ce privește încrederea pe care au avut-o președinții de dreapta pe parcursul mandatelor – Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis – comparația indică faptul că evoluția încrederii în Iohannis este mai apropiată de ce s-a întâmplat în mandatul lui Emil Constantinescu.

Traian Băsescu și Klaus Iohannis și-au început mandatele de președinți cu o cotă de încredere aproape identică, de 72 -74 la sută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diferența între cei doi este că Iohannis a picat în sondaje și mai rapid și mai mult decât Băsescu.

Astfel, în aprilie 2018, Iohannis se află în sondaje mai jos decât a fost vreodată Traian Băsescu în primul mandat.

Băsescu și-a încheiat primul mandat prezidențial, în 2014, cu o cotă de încredere de aproape 35%. În prezent, deși mai are peste un an de mandat, Klaus Iohannis înregistrează 26% în încrederea populației. 

Când Traian Băsescu era în același moment al mandatului în care se află acum Klaus Iohannis, fostul președinte Băsescu înregistra o încredere dublă, aproape de 50%.

Klaus Iohannis se situează însă mai sus în încrederea românilor decât se afla Emil Constantinescu în aceeași perioadă a mandatului. Dacă Iohannis are 26% în încredere în prezent, Constantinescu avea 18-19% încredere în perioada similară a mandatului prezidențial. Asemănarea cu mandatul lui Constantinescu este că și fostul președinte și Klaus Iohannis au pierdut la jumătatea mandatului jumătate din  De un an de zile, Iohannis s-a stabilizat la 25-35%.

Sursa foto: contul de socializare al lui Mirel Palada

„Iohannis are șanse mai mari decât Dragnea în momentul de față"

După ce PSD a câștigat alegerile parlamentare din 2016, Liviu Dragnea a atins vârful său de încredere - aproape 45%. Astfel, în ianuarie 2017, Dragnea era cu minim cinci procente peste Klaus Iohannis (36-37%). În aprilie 2018, Liviu Dragnea înregistrează 9% în încredere, în timp ce Klaus Iohannis - 26%.

„Încrederea este precursorul votului. Nu ai încredere în candidat, e greu să votezi cu el. De aceea e importantă analiza comparativă a încrederii în posibilii candidați la alegerile prezidențiale de la anul, din 2019. Drept pentru care e normal să ne aplecăm interesul asupra felului în care evoluează încrederea în Klaus Iohannis, respectiv în Liviu Dragnea, cei mai probabili candidați la președinție din partea principalelor două tabere politice din România, anti-PSD, respectiv PSD. Observăm că în mod constant Iohannis este mai bine poziționat decît Dragnea și mai aproape de nivelul de 25%-30% încredere care să se concretizeze în cei 30% voturi necesare pentru cîștigarea turului II. În ultimul an, Iohannis a evoluat într-o bandă constantă în intervalul 25%-30%, în timp ce Dragnea s-a erodat constant, scăzînd mai recent chiar și sub 10% încredere", a comentat sociologul Mirel Palada, pe contul său de socializare.

„În anul care vine, pe măsură ce ne apropiem de campanie, evident că lucrurile se pot schimba, așa cum istoria electorală post-decembristă a arătat-o de mai multe ori. Însă în momentul de față Iohannis are șanse mai mari decît Dragnea să cîștige Președinția României la anul", a adăugat acesta.

Sursa foto: contul de socializare al lui Mirel Palada: