Evenimentul Zilei > Politica > LOVITURĂ grea pentru DRAGNEA. Comisia Europeană intervine în scandalul momentului
LOVITURĂ grea pentru DRAGNEA. Comisia Europeană intervine în scandalul momentului

LOVITURĂ grea pentru DRAGNEA. Comisia Europeană intervine în scandalul momentului

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că folosirea Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) împotriva libertății de expresie și de informare ar însemna un abuz.

„Dreptul la protecţia datelor personale nu este un drept absolut. Regulamentul General privind Protecţia Datelor, Articolul 85, menţionează clar că protecţia datelor trebuie să fie echilibrată şi să nu fie folosită împotriva libertăţii de expresie şi de informare”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.

„A folosi Regulamentul General privind Protecţia Datelor împotriva acestor alte două drepturi fundamentale ar fi un abuz clar asupra Regulamentului”, a adăugat Schinas.

„Prin urmare, este extrem de important ca autorităţile române să implementeze această obligaţie în legislaţia naţională pentru a oferi excepţii şi derogări, în special pentru a proteja sursele jurnaliştilor de puterea autorităţii naţionale de protecţie a datelor atunci când este necesar şi pentru a respecta libertatea de expresie şi de informare în legătură cu mass-media”, a mai spus Schinas, conform Agerpres.

Declarația vine în contextul în care jurnaliştii de investigaţie de la RISE Project au anunţat săptămâna trecută că au primit o notificare de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în care li se cere să îşi divulge sursele în cazul anchetei în care este vizat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi să ofere informaţii despre toate datele pe care le deţin.