Instituția a fost înființată, în 2013,  pe vremea fostului președinte Traian Băsescu. Pe atunci acesta se adresa vorbind despre importanța înființării acestei instituții că ”draga” de ANI care respectă toate standardele Uniunii Europene și că este necesară pentru a combate abuzurile făvârșite de funcționari publici sau de parlamentari. Conform legii de funcționare ANI, inspectorii întocmesc rapoarte de evaluare în cazul în care în urmă evaluării identifica elemente de încălcare a legislaţiei privind regimul declarării averii, al conflictelor de interese, respectiv al incompatibilităţilor, precum şi, după caz, a legislaţiei disciplinare fiscale, contravenţionale sau penale, precum şi în cazul în care în urmă evaluării nu identifica elemente de încălcare a legislaţiei privind regimul declarării averii, al conflictelor de interese, respectiv al incompatibilităţilor. Totodată, aceştia aplică sancţiunile şi iau măsurile prevăzute de lege în competenţă lor.

Pe de altă parte consultând site-ul la rubrica Biroul de Presă, este o pagină în care jurnalistul trebuie să noteze mai multe date și să lase un mesaj scris, încălcându-se în acest fel legea 544/2001.

Jurnaliștii Evz au încercat să-l contracteze tefonic și pe directorul Instituției, Bogdan Stan, dar cesta nu a răsuns nici la telefon, nici la SMS.