Evenimentul Zilei > International > Două portavioane americane, în Marea Chinei Meridionale
Două portavioane americane, în Marea Chinei Meridionale

Două portavioane americane, în Marea Chinei Meridionale

Cele două nave uriașe au desfășurat exerciții în această zonă strategică, după ce Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la manevre chineze în jurul unui arhipelag asupra căruia China, Vietnam și Taiwan își dispută suveranitatea.

Portavioanele USS Nimitz și USS Ronald Reagan au desfășurat manevre comune în Marea Chinei Meridionale, a indicat un purtător de cuvânt al marinei americane.

Scopul acestor exerciții este apărarea principiului unei zone indo-pacifică „liberă și deschisă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Aceste eforturi sunt în conformitate cu angajamentele asumate de Statele Unite de a apăra dreptul oricărei națiuni de a zbura, naviga și manevra oriunde legea internațională o permite”, a adăugat el.

Aceste manevre americane intervin după ce Pentagonul și-a exprimat „preocuparea”, săptămâna trecută, față de exerciții militare chineze desfășurate în jurul Arhipelagului Paracelsus, controlat de Beijing în Marea Chinei de Sud, dar  revendicat și de Vietnam și de Taiwan.

Statele Unite au estimat că aceste manevre chineze vor „destabiliza în continuare” această zonă maritimă sensibilă.

„Aceste exerciții încalcă, de asemenea, angajamentele asumate de China în Declarația privind conduita părților în Marea Chinei de Sud din 2002”, a declarat Washingtonul.

Acest text semnat de țările din Asia (Asociația Națiunilor Asiei de Sud-Est) prevedea că toate părțile „ar evita activitățile care ar putea complica sau agrava litigiile și amenința pacea și securitatea”, notează armata americană.

Statele Unite afirmă că nu doresc decât o „regiune indo-pacifică liberă și deschisă, în care toate țările, mari și mici, să se afle în securitate și suverane, libere de constrângere și să își poată dezvolta economia în conformitate cu regulile și standardele internaționale”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: