DOSARUL TRANSFERURILOR. Avocatul Tonel Pop: "La Apel se pot da pedepsele maxime"

DOSARUL TRANSFERURILOR. Avocatul Tonel Pop: "La Apel se pot da pedepsele maxime"

Cunoscutul avocat crede că s-au comis multe erori în redactarea rechizitoriului şi că altă instanţă poate schimba radical decizia.

Instanţa de judecată din cadrul Tribunalului Bucureşti a avut nevoie de nu mai puţin de trei ani pentru a decide că toţi cei opt inculpaţi în "Dosarul Transferurilor" sunt nevinovaţi. Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Gigi Neţoiu, Mihai Stoica, Gică Popescu şi Jean Pădureanu au fost ieri achitaţi, pe motiv că "fapta nu există", după cum ne-a precizat o sursă judiciară.

"Când rechizitoriul este neclar, se ajunge la achitare"

Cei opt oameni de fotbal nu au scăpat însă definitiv de emoţii. Procurorii au făcut recurs la decizia Tribunalului Bucureşti, acesta urmând să fie judecat la Curtea de Apel.

"Sentinţa se poate schimba la Apel. Chiar dacă Tribunalul Bucureşti i-a declarat nevinovaţi pe cei opt oameni de fotbal, lucrurile se pot întoarce. Curtea de Apel poate acorda chiar şi pedepsele maxime pe care le-au cerut procurorii. Bineînţeles, la fel de posibil este ca şi Curtea de Apel să menţină actuala sentinţă", a declarat avocatul Tonel Pop ieri, pentru EVZ.

"De regulă, când rechizitoriul este neclar, se ajunge la achitare. Legea prevede că orice dubiu, oricât ar fi el de mic, poate fi exploatat în favoarea inculpaţilor. Ţinând cont că acest proces a fost unul intens mediatizat, mai mult ca sigur că avocaţii au speculat orice detaliu, iar procurorii nu au reuşit să dovedească vinovăţia celor acuzaţi. Pentru a impresiona instanţa, Parchetul a mers pe ideea de grup organizat şi i-a trimis pe toţi în judecată sub aceeaşi învinuire, în loc să facă mai multe dosare şi fiecare acuzat să fie judecat separat. Luându-i pe toţi la grămadă, s-a creat un amalgam din care nimeni n-a mai înţeles nimic", ne-a mai precizat Tonel Pop. “Am încercat să creăm ceva"

Gigi Neţoiu, fost acţionar la Dinamo şi unul dintre cei opt oameni de fotbal judecaţi, susţine că a ajuns de pomană în faţa instanţei.

"În România se fură foarte mulţi bani. Noi am încercat să creăm ceva, să aducem ceva cluburilor", a spus Neţoiu ieri. "De ce să primesc 20 de ani de închisoare, ce, am trădat ţara? Cum să ceri aşa ceva doar pentru o presupunere?", s-a lamentat şi impresarul Victor Becali.

"Mama mea are 82 de ani şi se sperie când aude că putem să luăm 20 de ani pentru nişte presupuneri.“ VICTOR BECALI, impresar FIFA

ÎN ZADAR

Ce pedepse au cerut procurorii pentru inculpaţi

TELENOVELĂ Cazul a intrat pe rolul justiţiei în octombrie 2008, însă cercetările procurorilor DNA au început în 2006 Sorin Breazu Cei opt oameni de fotbal acuzaţi în "Dosarul Transferurilor" au aglomerat holurile şi sălile tribunalelor în ultimii trei ani şi jumătate, de când au fost trimişi în judecată de către DNA, în legătură cu tranzacţiile ilegale ale unor fotbalişti la cluburi din străinătate. Procurorii susţineau că prejudiciul adus statului român este de aproximativ 15 milioane de euro. Concret,  jucătorii erau vân­duţi pe sume mult mai mari decât cele menţionate în acte, iar pentru ştergerea urmelor s-au folosit de fel şi fel de tertipuri. 38 de termene, o singură constantă: circul!

Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, George Copos, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu au apelat, încă de la începutul procesului, la fel de fel de practici pentru a amâna sentinţa. Multe dintre cele 38 de "episoade" ale procesului nu au fost scutite de scandaluri. După ce procurorii au cerut instanţei pedepse de 20 de ani de închisoare pentru Giovani Becali, fostul bişniţar a făcut circ în sala de judecată: "Doamna judecătoare, pe dumneavoastră v-a trimis Ceauşescu? Vă credeţi instanţa supremă? Mie nu-mi e frică. Să vă ferească Dumnezeu să ajungă familia mea să coducă ţara asta! Cu biciul o să faceţi dreptate!".

Pădureanu s-a plâns că n-a putut să treacă de detectorul de metale pentru că a fost operat la inimă, în timp ce Borcea l-a "felicitat" pe Copos că nu a semnat niciun act incriminatoriu: "Bravo George, poate scapi doar cu 2 ani!". În timpul unei alte şedinţe, acţionarul dinamovist a încercat să "vrăjească" câteva studente la Facultatea de Drept prezente în sală. Mai mult, în timpul unui termen, Borcea le-a făcut cinste colegilor inculpaţi cu câte o şaorma "cu de toate". JUCĂTORII, TRATAŢI CA O MARFĂ

Una bucată Paul Codrea = 20.000 de dolari

Cel mai bizar caz din întreg rechizitoriul făcut de procurori este, fără doar şi poate, cel al mijlocaşului Paul Codrea.

În urmă cu 11 ani, pe când jucătorul era component al naţionalei de tineret, formaţia Dinamo Bucureşti a cedat drepturile federative ale lui Paul Codrea către firma Phoenix BV, un offshore olandez, în schimbul sumei de 20.000 de dolari. Jucătorul a fost vândut ca o simplă “marfă", pe o factură unde a fost menţionată, meticulos, şi cantitatea “bunului" (n.r. - evident, 1).

Câteva zile mai târziu, Phoenix BV îl vindea pe Codrea la gruparea italiană Genoa Calcio în schimbul a 2,75 de milioane de dolari. “Super-afacerea" a fost pusă la cale de Cristi Borcea şi de către fraţii Becali. AFACERI DUBIOASE

Transferurile cu probleme vizate de anchetatori

Citiți și:

  • Acuzaţii din "Dosarul Transferurilor" strigă în cor: "S-a făcut dreptate!"
  • George Copos: "Justiţia nu se face în mass-media!"

Ne puteți urmări și pe Google News