Oamenii de afaceri Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, Florin Brezeanu, însărcinat cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia Generală Control şi Antifraudă (MADR-DGCA), şi Gabriel Potcovaru, din cadrul OJPDRP Braşov, au fost reţinuţi joi de procurorii anticorupţie. Gabriel Potcovaru este și membru al PSD- Brașov, unde are o funcție de conducere în organizația locală a partidului.

  • Potrivit procurorilor, ajutorul dat de Gheorghe Dudu celor doi a constat în crearea condiţiilor artificiale de eligibilitate pentru două proiecte. În acest scop, în cadrul verificărilor preliminare aferente cererilor de plată solicitate de cei doi titulari de proiecte, a consemnat în date nereale, pentru deblocarea tranşelor de plată în favoarea acestora. În schimbul sprijinului acordat Potcovaru a fost recompensat de Gheorghe Dudu cu o sumă de bani disimulată într-un plic.

Concret, potrivit referetaului de arestare preventivă, Gabriel Potcovaru consemna date nereale în procesele-verbale de control. Afaceristul Gheorghe Dudu se lăuda la telefon, amiuclui său, Florin Macovei: “a făcut proiectul de proces verbal, l-a şi corectat, aşa cum i-am zis eu şi m-am pus de acord cu el, şi l-a susţinut şi mai bine, a plecat cu debit zero”.

 

Stenogramele DNA

  • În septembrie 2013 au loc mai multe discuţii telefonice şi întâlniri între Dudu Gheorghe şi Potcovaru Gabriel, în cadrul cărora acesta din urmă îl asigură pe omul de afaceri cu privire la rezultatul favorabil al controlului

De exemplu, în data de16.09.2013:

Gheorghe Dudu: Spuneţi-mi vă rog frumos, e-n regulă ? Că atâta vroiam…

Gabriel Potcovaru: Da, da, e-n regulă, concluzia e foarte clară şi argumentată foarte bine, s-a trimis pentru viza Oficiului Juridic.).

 

  • Întrucât rezultatul oficial al controlului întârzia să apară, în datele de 25.09.2013, 27.09.2013, 28.09.2013, 29.09.2013, 30.09.2013, 01.10.2013, 02.10.2013, 07.10.2013, 08.10.2013, 10.10.2013, Dudu Gheorghe îl contactează pe Potcovaru Gabiel de la care obţine informaţii privind stadiul dosarelor sale de plată, acesta din urmă relatându-i dificultăţile pe care le întâmpină, precum şi demersurile pe care le face pentru ca procesele verbale să rămână cu debit 0. În data de 11.10.2013, Potcovaru Gabriel îl contactează pe Dudu Gheorghe de două ori comunicându-i, pe rând, că procesele verbale întocmite de echipa condusă de Potcovaru au fost aprobate, atât cererea de plată în proiectul Romagrafeed, cât şi în Romagra Otis vor fi acceptate la plată.

În schimbul acestor demersuri, Dudu Gheorghe i-a oferit lui Potcovaru Gabriel diverse produse alimentare (în data de 08.10.2013) şi un plic conţinând suma de 300 de euro în data de 22.10.2013.

  • În data de 07.11.2013, Potcovaru Gabriel îl contactează pe Dudu Gheorghe şi îi transmite că vineri (adică a doua zi) va avea un control de la Ministerul Agriculturii

Gabriel Potcovaru: Deci, domnu' DUDU, ce-am, mai aflat, partea de APDRP e încheiată cu procesele ălea verbale şi-o să primiţi banii. Cei care vin vineri sunt de la Ministerul Agriculturii. Dar…

Gheorghe Dudu: Da. Vin de astăzi la dumneavoastră ?

Gabriel Potcovaru: Astăzi încep la noi, da, aşa e.

Gheorghe Dudu: Da, da, vin de astăzi.

Gabriel Potcovaru: Dar n-o să fie o problemă.

Gheorghe Dudu: Haideţi să încercaţi să vedeţi, dacă mai…

Gabriel Potcovaru: Eu îi şi ştiu, cum am lucrat prin minister.)

 

După câteva ore, Potcovaru îl contactează din nou şi îi transmite că va face parte din echipa de control, astfel că lucrurile vor fi în regulă

 

Gabriel Potcovaru: Da, nu, nu e musai, vroiam să vă spun, că dacă am înţeles bine, mâine vin şi eu pe teren cu cei, care sunt în echipa de control.

Gheorghe Dudu: E foarte bine. Păi nu ne putem vedea… ?

Gabriel Potcovaru: M-au cooptat şi pe mine. Ba da, ne putem vedea, nu-i nicio problemă, da' am zis că…

Gheorghe Dudu: Cum e treaba, care-i tematica ?

Gabriel Potcovaru: Nu, va fi în regulă, va fi în regulă, pur şi simplu aveau un plan încă înainte să se termine cu proiectele verbale, care le-am făcut noi, că e pe alt nivel, e pe nivelul ministerului. Nu, nu cred, că tre' să-ţi faci probleme.

Gheorghe Dudu: Nu credeţi sau nu sigur, nu tre' să-mi fac probleme ? Cam cum au decurs… ?

Gabriel Potcovaru: Păi ce poate să fie sigur pe lumea asta ? Nu sunt, nu sunt răuvoitori, îşi fac oamenii datoria. Nu, partea bună e…

Gheorghe Dudu: … au vreo… ?

Gabriel Potcovaru: Nu neapărat, partea bună e că sunt şi eu în echipă mâine.

Gheorghe Dudu: Bravo !… Dumnezeu le aranjează mai bine decât noi, mi-aţi dat cea mai bună veste, deci este în regulă.)

 

În acelaşi timp, la orele 12.41 şi 18.02, au loc două discuţii între Dudu Gheorghe şi Potcovaru Gabriel din care rezultă că omul de afaceri i-a dat lui Potcovaru Gabriel o serie produse alimentare pentru serbarea zilei onomastice a acestuia

 

Gabriel Potcovaru: Cam într-o oră, e bine ? Şi te rog să ne vedem la PANINI, să nu fie aici în faţă.

Gheorghe Dudu: Unde… normal, mă duc eu şi iau tot ce trebe şi fac să fie în regulă, să-mi spuneţi cam câte persoane sunt.

Gabriel Potcovaru: Păi colegii mei de birou.

Gheorghe Dudu: A, păi da numa' la ăia ? La colegii de lângă birou…

Gabriel Potcovaru: Ba, ar trebui la toţi, suntem vreo 16 cu toţii.

Gheorghe Dudu: Păi da, mă gândeam eu că… m-am şi gândit fără să-mi spuneţi, vă sunam, domne sunt aici.

Gabriel Potcovaru: O.k, eşti drăguţ!

Gheorghe Dudu: Nu, păi domnu POTCOVARU, ce dracu ?

Gabriel Potcovaru: Eşti drăguţ, de mare, mare ajutor, bine. Îm dai tu un bip când te apropii.

Gheorghe Dudu: O oră luaţi-vă în calcul aşa…

Gabriel Potcovaru: O.k, e perfect.

Gheorghe Dudu: Spuneţi-mi cum a fost ?

Gabriel Potcovaru: Bine,bine.

Gheorghe Dudu: A fost bine ?

Gabriel Potcovaru: Bine, bine.

Gheorghe Dudu: N-au fost alte întrebări, alte… ?

Gabriel Potcovaru: Nu, nu să nu-ţi faci nicio problemă, e-n regulă, e mai mult decât bine, da' mai vorbim.

 

Iar după câteva ore:

 

Gabriel Potcovaru: Da…

Gheorghe Dudu: A fost în regulă, domnu’ POTCOVARU, da?

Gabriel Potcovaru: Tot… Totu’ a fost perfect, toată lumea a fost absolut încântată de calitate … şi… de calitate şi de cantitate.

Gheorghe Dudu: Mă bucur că nu ne-am făcut de ruşine!

Gabriel Potcovaru: Chiar au fost impresionaţi că la nivelul ăsta nu m-am prezentat niciodată! Mulţumesc din suflet!

Gheorghe Dudu: Foarte bine domnule da, staţi un pic… Aveţi prieteni!