Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul Ferma Băneasa. Avocații din Republica Moldova se solidarizează cu Robert Roșu
Dosarul Ferma Băneasa. Avocații din Republica Moldova se solidarizează cu Robert Roșu

Dosarul Ferma Băneasa. Avocații din Republica Moldova se solidarizează cu Robert Roșu

Avocații din Republica Moldova sar în ajutorul colegului lor de breaslă Robert Roșu, care a fost condamnat în Dosarul Ferma. Băneasa.

Avocatul a fost achitat de Curtea de Apel Brașov, dar a fost condamnat  la Înalta Curte de Casație și Justiție, la cinci ani de închisoare. Sentințele de la ÎCCJ au stârnit un val de reacții în lumea juridică. După colegii din România, care au protestat în mai multe județe din țară, și avocații din Republica Moldova se solidarizează cu avocatul Robert Roșu.

Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, a făcut public un text în care își exprimă îngrijorarea față de o astfel de condamnare.

„Avocații din Republica Moldova au aflat, cu profundă îngrijorare și stupoare, despre condamnarea de instanța supremă a României a unui avocat, anterior achitat de Curtea de Apel Brașov, pentru exercitarea, în interesul clientului, a activităților specifice profesiei de avocat, prin redactarea de notificări, înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice. Înțelegem că avocatul nu a fost condamnat pentru fapte de corupție sau falsificare de documente. Avocatul a fost condamnat pentru exprimarea unor convingeri juridice în fața unor autorități, respectiv pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client”, menționează președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Avocații din Republica Moldova i-au sărit în ajutor

„Avocatul este independent și, firește, nu se poate supune decât legii

Legea garantează oricărei persoane dreptul de a-și alege liber avocatul pentru a fi consultată şi reprezentată de acesta în materie juridică. Statul asigură accesul la asistenta juridică calificată tuturor persoanelor în condițiile legii.

Conform legii, avocații acordă persoanelor fizice şi juridice consultații şi explicații, expun concluzii cu privire la problemele juridice, prezintă informații verbale şi scrise referitoare la legislație, întocmesc documente cu caracter juridic, reprezintă interesele lor în instanțele de judecată, reprezintă interesele lor în materie juridică în relațiile cu autoritățile”, consideră președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, în semn de solidaritate cu protestul avocaților din România, scrie Gandul.