Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL ”VILĂ PENTRU MAMA”. Sergiu Sechelariu va fi audiat în dosarul lui Miron Mitrea
DOSARUL ”VILĂ PENTRU MAMA”. Sergiu Sechelariu va fi audiat în dosarul lui Miron Mitrea

DOSARUL ”VILĂ PENTRU MAMA”. Sergiu Sechelariu va fi audiat în dosarul lui Miron Mitrea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate astăzi dosarul în care deputatul PSD Miron Mitrea este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei sale.

Update Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, ca în luna februarie să fie audiaţi mai mulţi martori în dosarul în care deputatul PSD Miron Mitrea este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei sale, printre care şi fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu.

  • VILĂ PENTRU MAMA MINISTRULUI. Sergiu Sechelariu, declaraţie la DNA: „Afirm încă o dată, cu certitudine, că nu am primit niciodată sume de bani de la Miron Mitrea”

La termenul de vineri al procesului, avocaţii au solicitat instanţei ca acest dosar să fie trimis la un judecător de cameră preliminară, cerere respinsă însă pe motiv că a fost deja citit actul de sesizare.

În schimb, magistraţii au acceptat cererea avocaţilor de audiere a mai multor martori în acest proces, stabilind în acest sens două termene, 25 şi 28 februarie, printre cei chemaţi să dea o declaraţie în sala de judecată aflându-se şi fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu.

Tot la termenele menţionate, instanţa trebuie să decidă dacă admite efectuarea unei expertize tehnice în legătură cu lucrările de construcţie făcute la casa mamei lui Mitrea.

Miron Mitrea a fost prezent în sala de judecată, el spunându-le judecătorilor că doreşte să dea o declaraţie în cadrul acestui proces, dar după audierea martorilor.
Acuzaţiile DNA
Miron Mitrea este acuzat, alături de Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei fostului ministru al Transporturilor. Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.

Joaca de-a justiția
Cei trei iau fost trimişi în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la DNA din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013. Avocaţii celor trei inculpaţi au invocat, în cererea din 10 ianuarie, mai multe excepţii, arătând că DNA nu ar fi respectat integral dispoziţiile judecătorilor ICCJ din decizia prin care s-a dispus retrimiterea cauzei la procurori pentru refacerea urmăririi penale, astfel că ar fi necesară o nouă restituire, pentru completarea directivelor anterioare ale instanţei. În argumentarea acestei cereri, avocaţii au arătat, între altele, că procurorii DNA nu ar fi cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru extinderea cercetării penale cu privire la o nouă faptă în cazul lui Mitrea.
Renovare ”cu pile”
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.
CITIȚI ȘI:

  •  Miron Mitrea, judecat în dosarul renovării casei mamei sale