Dosarul care pensionează judecători: De ce le e frică judecătorilor de dosarul ICA

Dosarul care pensionează judecători: De ce le e frică judecătorilor de dosarul ICAProces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Magistratul care judeca revizuirea Dosarului ICA părăsește brusc magistratura. Pensionarea lui Șterică Dan Toma, relativ tânăr și până de curând aspirant la un post la Înalta Curte, ridică întrebări serioase despre soarta tuturor judecătorilor care au încercat să se uite cu atenție la documentele din „Dosarul Voiculescu”. Istoria pare să se repete.

Pe 27 martie, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să analizeze cererea de pensionare a judecătorului Toma, magistratul care, la începutul anului 2024, a suspendat executarea condamnărilor în celebrul dosar „Telepatia” – o decizie considerată de mulți drept un gest de normalitate judiciară.

Ce îl determină pe un judecător apreciat, aflat în plină activitate, să se retragă? Coincidență sau nu, e fix modelul pe care l-au urmat toți ceilalți magistrați care au judecat Dosarul ICA și care, la un moment dat, și-au pus întrebări cu privire la legalitatea acestui dosar.

Niciun complet „ales aleatoriu”

Niciunul dintre completele care l-au condamnat pe Dan Voiculescu nu a fost desemnat legal, prin sistemul aleatoriu prevăzut de lege. Completul de fond de la Tribunalul București, care a dat prima condamnare, trebuia să fie format din judecătoarea Viorica Dinu. După nominalizarea în complet, la scurt timp, aceasta a fost arestată preventiv de DNA pe baza unor interceptări SRI.

În locul ei a fost numită, fără tragere la sorți, judecătoarea Grațiela Constantin, cea care ulterior îl și condamnă pe Voiculescu la 5 ani.

 Dosare penale si pensionări subite

Situația de la Curtea de Apel București, unde s-a judecat apelul, e și mai ”ciudată”. Judecătorii desemnați inițial aleatoriu au fost Stan Mustață și Florică Duță. Primul, Stan Mustață (decedat în 2018 în închisoare), declara cunoscuților în aprilie 2014 că dorește să se abțină de la judecarea acestui dosar. Cererea lui a fost respinsă. Ulterior, după ce a afirmat în mediul privat că nu sunt dovezi în dosarul ICA și că „dosarul Voiculescu este fabricat”, fix în ziua unui termen important în dosar, Mustață era ridicat de DNA și arestat spectaculos, în fața camerelor de luat vederi. Potrivit interceptărilor din rechizitoriului DNA, Mustață încerca să „scape” de presiunea de a condamna în acest dosar.

Celălalt judecător din complet, Florică Duță, a solicitat la scurt timp după aceea pensionarea, imediat după reținerea colegului său. În doar câteva săptămâni, decretul de pensionare era semnat de președintele Băsescu.

În locul lor au intrat, fără nicio tragere la sorți, judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea. Cei doi erau nou veniți la Curtea de Apel București și, potrivit documentelor, au fost desemnați în completul „Telepatia” înainte ca măcar să-și fi început oficial activitatea.

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef DNA la acea vreme, lansa public in 2014 o amenințare voalată: dacă judecătorii nu finalizează dosarul rapid, vor deveni „suspecți”. Într-un interviu televizat, acordat pe 2 iunie 2014, spune clar că dacă dosarul se tergiversează, procurorii pot face dosare penale pentru judecători. Că sistemul de desemnare aleatorie nu contează. Că trebuie „luate măsuri”.

A fost acesta un avertisment pentru toți judecătorii care ar fi putut gândi pe cont propriu? Oamenii din sistem au înțeles mesajul.

 Poate deloc întâmplător, despre unul dintre judecătorii care a pronunțat decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu, Traian Băsescu spunea ” Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!” în deja celebra inregistrare în care relata cum au fost înlocuiți judecătorii în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA):

„ - Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?

- Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

- Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.

- Probleme cu dosarul Voiculescu?

- Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâîne îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam Codul Penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

- Sunteţi supărat pe ei.

- Camelia Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!”.

Înregistrare video este disponibila aici : https://www.youtube.com/watch?v=P-ohhW3wceU

Între dosare penale, interceptări, cariere distruse și promovări ratate, revizuirea Dosarului ICA e o bombă cu ceas într-un sistem care, odată, a ales să execute o comandă politică. Iar acum nu mai știe cum să justifice totul.