Evenimentul ZileiJustitieDosarul Caracal. Gheorghe Dincă, condamnat la 30 de ani de închisoare. Trebuie să plătească și daune de peste 700.000 de euro

Dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, condamnat la 30 de ani de închisoare. Trebuie să plătească și daune de peste 700.000 de euro

Dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, condamnat la 30 de ani de închisoare. Trebuie să plătească și daune de peste 700.000 de euro
Magistrații Tribunalului Olt au pronunțat vineri sentința în Dosarul Caracal. Gheorghe Dincă are de executat 30 de ani de închisoare. Instanța a acordat și daune morale de peste 700.000 de euro pentru familiile victimelor.

UPDATE 1. Aurel Moldovan, avocatul Alexandrei Măceșanu a declarat că adevărul nu s-a aflat în acest caz și că va ataca sentința magistraților. Întrebat dacă el crede că fetele au fost traficate și nu ucise, a spus că este posibil ca acestea să fie în viață

„Cel puțin așa reiese din toate actelele materiale de la dosar pe care le-am studiat. Gheorghe Dincă și familia sa se ocupau încă din anul 2002 de trafic de persoane. Chiar el a spus „Cum era să omor o fată de 16 ani care producea bani“. Familia Măceșanu a depus o plângere penală în acest sens, dar nu s-a făcut nicio anchetă. Nu suntem mulțumiți de această sentință, deoarece nu s-a aflat adevărul. O vom ataca cu apel în termen de zece zile “, a declarat Aurel Moldovan, la Antena 3.

Stirea Inițială

Magistrații Tribunalului Olt au pronunțat sentința în dosarul Caracal, la mai bine de trei ani de la crimele care au șocat România. Gheorghe Dincă are de executat 30 de ani de pușcărie. El a primit în total 108 de ani de detenție pentru omor calificat. viol, trafic de persoane, trafic de minori și profanare de cadavre. Din cauza vârstei sale și pentru că faptele au fost concurente, pedepsele au fost contopite și s-a ajuns la sentința finală. Aceasta nu este însă definitivă.

„Condamnă pe inculpatul Dincă Gheorghe zis „Popicu”, în prezent aflat în stare de detenție provizorie în Penitenciarul Craiova, la:
pedeapsa de 25 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat. pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane, pedeapsa de 12 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, pedeapsa de 15 ani închisoare pentru săvârțirea infracțiunii de viol, dar și pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte.

Constată că infracțiunile săvârșite de inculpatul Dincă Gheorghe și pentru care a fost condamnat în prezenta cauză sunt concurente. În baza art. 38 alin. 1 Cp și art. 39 alin. 1 lit. b Cp contopește pedepsele stabilite în prezenta cauză în sensul că aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 25 de ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, de 83 ani închisoare, pedeapsă ce va fi redusă conform art. 57 Cod Penal și în final inculpatul Dincă Gheorghe va executa pedeapsa maximă de 30 ani închisoare. Cu apel în 10 zile de la comunicare“, se arată în decizia magistraților.

Ştefan Risipiţeanu, inculpat pentru viol în acest dosat a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Daune de 710.000 de euro

Gheorghe Dincă va trebui să plătească și daune de sute de mii de euro familiilor victimelor. Magistrații au pus sechestru pe toate bunurile sale. „Obligă inculpatul Dincă Gheorghe la plata daunelor morale în sumă de: 100.000 euro cu titlu de daune morale către părţile civile Melencu Monica Georgeta şi Anonimizat 4 şi 10.000 euro către partea civilă Anonimizat 5 și  500.000 euro cu titlu de daune morale către partea civilă Măceşanu Tudoriţa“, se mai arată în decizia magistraților.

Semne de întrebare

Bunicul Luizei Melencu spune că Gheorghe Dincă își merită pedeapsa, dar că multe aspecte ale acestui caz ridică încă semne de întrebare. Omul nu crede că Dincă a fost singurul implicat în acest caz.

„Gheorghe Dincă își merită pedeapsa, dar părerea mea este că a fost folosit și manipulat. A fost doar o verigă în acest caz. A fost o făcătură de proces. Nimeni nu îmi poate schimba această opinie. Ancheta a avut mari deficiente. Noi vom face tot ceea ce este posibil pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat la Caracal“, a spus Stelian Iordache, bunicul Luizei Melencu.

Monstrul care a șocat România

Uciderea a două tinere, Luiza Melencu și Alexandra Măceșeanu, la Caracal, în 2019 a șocat întreaga țară și a adus în atenția publicului un adevărat monstru. Gheorghe Dincă a fost acuzat că le-a răpit de pe stradă pe cele două fete, le-a dus în casa lui unde le-a violat și apoi le-a ucis.

La începutul anchetei DIICOT, Gheorghe Dincă a susţinut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, pe data de 25 iulie 2019 şi, ulterior, i-a incinerat corpul într-un butoi din curtea casei sale. De asemenea, el a afirmat că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie 2019, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal.

Ulterior, el şi-a schimbat declaraţia, în sensul că nu ar fi ucis-o pe Luiza Melencu, iar fata ar fi fost luată din casa lui de alte persoane.

În urma unei expertize ADN efectuate de INML s-a stabilit că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă aparţin Alexandrei Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.

INML a efectuat o altă expertiză a fragmentelor osoase descoperite lângă o pădure din Caracal, însă specialiştii nu au reuşit să stabilească cui aparţine ADN-ul.

 


Accesează: