Fostul director CIA John Brennan a declarat sub jurământ  în luna mai anul trecut că Dosarul anti-Trump redactat de fostul spion britanic Christopher Steele nu a avut nici un rol în raportul comunității de informații americane a cărui concluzie a fost că Rusia s-a amestecat în alegerile din 2016.

Brennan a mai declarat că nu a știut cine a finanțat documentul lui Steele, deși importanți oficiali din domeniul securității și al contrainformațiilor de la Departamentul de Justiție și din FBI cunoșteau că dosarul a fost finanțat de Hillary Clinton și de Partidul Democrat.

Acum, președintele Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților, Devin Nunes, anchetează dacă fostul director CIA nu se face vinovat de sperjur, informează site-ul RealClearInvestigations.

O notă declasificată pe care Nunes a dat-o publicității în 2 februarie prezintă mărturia fostului director adjunct al FBI Andrew McCabe potrivit căreia dosarul lui Steele a fost elementul esențial pentru obținerea, în luna octombrie 2016, a mandatelor pentru supravegherea unuia dintre membrii echipei de campanie a lui Trump.

Nunes a mai descoperit că în patru solicitări separate pentru obținerea mandatelor de supraveghere oficiali din Departamentul de Justiție și din FBI au ascuns faptul că dosarul lui Steele a fost finanțat de Hillary Clinton și de Partidul Democrat.

Potrivit lui Nunes, Comisia sa lucrează la faza a doua a investigației, pentru a determina rolul Departamentului de Stat al lui Obama în crearea și diseminarea dosarului anti-Trump.

În acest sens, se caută identificarea diplomaților numiți de Obama care au colaborat cu oamenii lui Hillary Clinton pentru a-l ajuta pe Christopher Steele să redacteze dosarul, afirmă surse citate de RealClear Investigations.

Una dintre acestea afirmă că Nunes își va concentra eforturile asupra lui Brennan dar și a primului director CIA numit de Obama, Leon Panetta.

Alți oficiali din domeniul serviciilor secrete care vor fi cercetați de comisie sunt fostul director al comunității de informații James Clapper, fostul consilier pentru securitate Susan Rice și fostul consilier pentru securitate devenit ambasador la ONU, Samantha Power.

„John Brennan a făcut mai mult decât oricine altcineva pentru realizarea dosarului murdar”, a declarat un consilier care a dorit să-și păstreze anonimatul. „A politizat și a folosit ceea ce era informație falsă împotriva lui Trump.”

Fostul agent al Secret Service Dan Bongino a confirmat într-un interviu pentru FoxNews, luni, că, potrivit surselor sale, Brennan „este acum într-o mare încurcătură”.

Bongino a spus că mărturia lui Brennan cum că nu a știut cine a comandat și a finanțat dosarul nu este plauzibilă, „deoarece CIA a avut un rol central în verificarea surselor străine și a informațiilor pe care le primim de la sursele străine”.

„Este într-o mare încurcărtură, pentru că a ridicat mâna dreaptă și a afirmat exact contrariul”, a explicat Bongino.