Cunoscutul analist economic a declarat în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, că pandemia de coronavirus are legătură cu un factor demografic negativ.

„Pentru că toată lumea care a avut un factor demografic negativ a adoptat, ca la comandă, ca ordin pe unitate, toți, au adoptat absolut aceeași strategie.

Cu toate că au fost diferențieri extraordinare între țări, pe care știința, ca să nu mai spun de medici, nu le-au explicat. De ce s-a învolburat în țări precum Italia și Spania și Franța și Germania, și a dormit, practic, prin Europa de Est? A fost joacă în Europa de Est, față de ce s-a întâmplat acolo”, a spus Ilie Șerbănescu.

Ilie Șerbănescu: „În următoarele patru luni sunt morți pe bandă rulantă”

Ilie Șerbănescu consideră că despre pandemia de coronavirus nu se poate vorbi acum, ci spre sfârșitul anului. Analistul economic nu creditează ideea conspirației vizavi de pandemie. Dar recunoaște că „marile puteri” s-au „folosit de prilej”.

„S-a considerat că este o ocazie foarte bună pentru a mai înfrunta factorul demografic, deficitul demografic. Era o ocazie care nu putea fi pierdută. A și scăpat doamnei Lagarde, care a fost șefa FMI, care a spus, „Domnule, bătrânii trăiesc prea mult. E o problemă pentru economia globală”. Înțelegi? Deci, s-a încercat.

Eu cred că s-a reușit, pentru că, după părerea mea, disturbarea sau perturbarea tratamentului celor care sunt cronici și din care 80% sunt bătrâni, va produce efecte grave a la long. Adică, dacă iau patru luni coronavirus, următoarele patru vor fi grave, în care am disturbat sistemul de tratament. În următoarele patru luni sunt morți pe bandă rulantă. După părerea mea.

Și, atunci, pot să fac o evaluarea corectă. Nu acum. Că e învolburat. Ci încă de la sfârșitul anului 2020. Și părerea mea, asta este părerea mea, că se va fi constatat că au fost de două-trei ori mai multe decese, decât dacă ar fi fost numai decesele de coronavirus.

Eu înțeleg povestea asta, cu conspiraționism… nu-i nevoie de conspiraționism. Ne putem detașa de chestia asta, nu e vorba de asta. E vorba de folosirea prilejului. Și aicea, sigur, că ăia puternici folosesc prilejul, că degeaba mă apuc eu, România, să fac asta.

Problema clară: de ce nu s-au făcut examenle anatomo-patologice? Foarte simplu, ca statistică, să nu știm dacă au murit de.., sau de…. E nebuloasă aicea, hai să fim serioși”, a mai spus Ilie Șerbănescu.