Dosarul Mineriadei. Cererile de urmărire penală împotriva lui Petre Roman și Gelu Voiculescu, pe masa procurorului general

Dosarul Mineriadei. Cererile de urmărire penală împotriva lui Petre Roman și Gelu Voiculescu, pe masa procurorului general

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a transmis, marţi, procurorului general al României,  cererile de urmărire penală primite de la preşedintele Klaus Iohannis, în dosarul Mineriadei din 1990 care îi vizează pe fostul prim-ministru Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Dosarul Mineriadei. Cererile de urmărire penală împotriva lui Petre Roman și Gelu Voiculescu, pe masa procurorului general

Președintele României, Klaus Iohannis, a avizat pozitiv solicitarea de urmărire penală a lui Petre Roman, respectiv Gelu Voican Voculescu, iar procedura judiciară continuă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministra Justiției spune că ancheta avansează, deși s-au scurs 34 de ani de la tragedia numită „Mineriada”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este normal să existe un mare interes din partea publicului, să existe o emoţie în societate pentru că în acest dosar penal este vorba despre infracţiuni contra umanităţii. Mineriadele reprezintă o tragedie a istoriei noastre despre care românii însă aşteaptă adevărul iar cererile formulate astăzi reprezintă un semnal că ancheta avansează. Justiţia are obligaţia să clarifice lucrurile şi eu am toată convingerea că o va face”, a transmis ministrul Justiției, Alina,Gorghiu.

Până la publicarea acestei informații, numele fostului președinte Ion Iliescu, cel care  conducea România în iunie 1990, nu a fost menționat în cererea semnată de  președintele Klaus Iohannis.

Ion Iliescu nu figurează în avizul președintelui Klaus Iohannis

Ion Iliescu, fostul președinte al României. Sursă foto: arhiva EVZ

Fostul președinte al țării  a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii în 1990.

Procurorul general  al României, Alex Florenţa,  îi ceruse lui Klaus Iohannis aviz și pentru începerea urmăririi penale a luiIon Iliescu, nota  Agerpres la începutul lunii aprilie.

Dosarul a fost numit generic „Mineriada” și vizează crime împotriva umanității, după ce  e minerii chemați la București i-au bătut pe manifestanții care protestau pașnic în Piața Universității în iunie 1990, împotriva regimului Iliescu. Sistemul de Justiție de la acea vreme nu i-a condamnat pe cei vinovați.