Editura Evenimentul si Capital

Donald Trump a scăpat ieftin în fața „Valului albastru”

Autor: | | 1 Comentarii | 3606 Vizualizari

„Formidabilă victorie, în noaptea aceasta. Vă mulțumesc tuturor!”, a scris Donald Trump pe Twitter după alegerile de la jumătatea mandatului. Entuziasmul președintelui este real sau jucat?

Istoria arată că alegerile de la jumătatea mandatului i-au fost întotdeauna defavorabile partidului președintelui. De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, acesta a pierdut în medie, la fiecare „midterms”, 26 de locuri în Camera Reprezentanților și 4 în Senat. În alegerile de la jumătatea primului său mandat (așa cum este cazul acum pentru Trump), Barack Obama a înregistrat un rezultat pe care el însuși l-a numit „catastrofal”: 69 de locuri pierdute în Congres.

Cel puțin din acest punct de vedere, rezultatul de marți este unul pozitiv pentru Trump și Republicani, care și-au păstrat și mărit controlul asupra Senatului, dar au pierdut de puțin majoritatea în Cameră. „Valul albastru” (după culoarea Democraților) anunțat de mulți comentatori că va mătura scena politică americană s-a spart înainte de a lovi țărmul.

Nu vă lăsați înșelați. Alegerile de la jumătatea mandatului nu au fost o noapte proastă pentru Trump”, este titlul unui editorial din The Guardian, ziar care nu obișnuiește să manifeste amabilități față de ocupantul Casei Albe.

Faptul că a păstrat controlul asupra Senatului reprezintă o victorie importantă pentru Trump. Camera superioară este cea care aprobă numirile de judecători federali, astfel că președintele își va putea continua înnoirea galopantă a corpului de judecători cu persoane conservatoare, care îi împărtășesc convingerile politice. Acest lucru este de natură a orienta America spre dreapta pentru decenii de acum încolo.

Camera, bună la hărțuit

Senatul are un rol important și în politica externă a administrației, ceea ce înseamnă că alegerile de marți nu vor aduce nici o schimbare semnificativă în atitudinea lui Trump față de marile probleme externe: NATO, UE, Rusia, China. Din acest motiv, România nu are de ce să-și facă griji: Washingtonul va rămâne același partener strategic ca până acum. Cu condiția, evident, ca Bucureștiul să nu-i întoarcă spatele, preferând alte alianțe.

Totuși, pierderea controlului asupra Camerei Reprezentanților este de natură să îi pună destule piedici lui Trump. Camera are privilegiul de a emite citații, de a lansa investigații realizate de procurori desemnați sau de FBI în orice domeniu de interes public și de a vota pentru efectuarea unor audieri publice în cazuri controversate.

De pildă, Democrații vor putea investiga acum în ce măsură acesta și-a plătit taxele, dacă există posibile conflicte de interese sau să deschidă noi cercetări privind eventualitarea legăturilor lui Trump cu Rusia.

Imaginile momentului! Cum arata interiorul statiilor de metrou din Drumul Taberei!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI