Declarația vine după ce un senator democrat a început procedura de „filibuster” în Congresul SUA – un discurs extrem de lung, care obstrucționează activitatea în legislativ, fără a încălca tehnic procedurile cerute. El încearcă să forțeze un vot pentru adoptarea legislației de control al armelor, după ce 49 de oameni au fost împușcați în clubul de noapte din Orlando.

Miercuri, Trump a declarat: „Mă voi întâlni cu (NRA), care m-a susținut, pentru a le cere să nu mai permită oamenilor aflați pe listele cu suspecți de terorism să cumpere arme”. NRA a răspuns că asociația se întâlnește cu plăcere cu Trump, dar în opinia sa problema nu s-a schimbat.

Puternicul lobby pro-arme a anunțat că restricționarea cumpărării armelor pentru cei aflați pe lista cu persoanele supravegheate încalcă al doilea amendament al Constituției Americane, care conferă dreptul de a purta armă.

Un purtător de cuvânt al asociației a declarat pentru The Telegraph că lista cu suspecții de terorism include persoane care n-au fost niciodată acuzate de o crimă sau ar putea fi conectate doar indirect cu un suspect și, uneori, chiar fără să știe acest lucru.

Uniunea Americană a Libertăților Civile se opune propunerii, spunând că aceasta ar încălca libertățile civile, pentru că acele criterii de includere pe lista cu interdicție de zbor sunt „neconstituționale și vagi”.

Disputa privind controlul armelor este extrem de politizată, democrații susținând vehement restricții la vânzarea armelor.

„Dacă avem un dușman al stattului, nu vreau să-i dau nimic”, a spus el, în decembrie anul trecut, insistând că este un susținător al celui de-al doilea amendament al Constituției, dar suspecții de terorism trebuie să fie excepția de la regulă, în ceea ce privește dreptul de a avea armă. Un proiect de lege în acest sens, pentru a impune interdicții celor aflați pe listele FBI, a căzut la vot, în decembrie, pentru că toți senatorii republicani au votat împotrivă.