Evenimentul Zilei > International > Donald Trump va schimba politica americană față de Israel
Donald Trump va schimba politica americană față de Israel

Donald Trump va schimba politica americană față de Israel

Președintele ales al SUA cere Israelului „să rămână puternic”, până când ajunge el la Casa Albă, după votul din Consiliul de Securitate al ONU

În comentarii referitoare la votul de săptămâna trecută din Consiliul de Securitate al ONU, când a fost criticat Israelul pentru construcțiile ridicate în Ierusalimul de Est și în Cisiordania, Donald Trump s-a plâns că a Israelul a fost tratat „cu dispreț și nerespectuos”.

Declarația a apărut, ca de obicei, pe rețeau de socializare Twitter, preferată de noul președinte american pentru a-și comunica gândurile și opiniile.

Sprijin deschis

Declarația de susținere a apărut înaintea unui discurs anunțat al secretarului de Stat al SUA, John Kerry, pe această temă. Oficialul american urma să vorbească despre viziunea sa de a se putea pune capăt conflictului israeliano- palestinian și pentru a răspunde criticilor guvernului israelian la adresa administrației Obama.

Donald Trump l-a acuzat, ieri, pe preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, că face „declarații incendiare” și pune „obstacole” în calea tranziției către noua administrație. „Mă străduiesc să ignor numeroasele obstacole şi declaraţii incendiare ale preşedintelui Obama. Am crezut că tranziţia se va face lin. Dar nu este aşa!”, a scris Trump pe Twitter, fără să precizeze, însă, la ce obstacole se referă.

Problema coloniilor evreiești este una dintre cele mai mari probleme nerezeolvate între Israel și palestinieni, aceștia din urmă le percep ca pe obstacole în calea păcii.

Peste 500.000 de evrei locuiesc în circa 140 de construcții ridicate după ocuparea de către Israel în 1967 a Cisiordaniei și a Ierusalimului de Est.

Ce spune rezoluția ONU

Construcțiile sunt considerate ilegale, conform legii lor internaționale, dar Israelul neagă acest lucru.

Rezoluția Consiliul de Securitate spune că extinderea coloniilor israeliene „nu are validitate legală și constituie o încălcare flagrantă a legislației internaționale și un obstacol major în găsirea unei soluții cu două state și ajungerea la o pace durabilă”.

Decizia de abținere de la vot a SUA i-a înfuriat pe oficialii israelieni, iar premierul Benjamin Netanyahu a luat măsuri diplomatice împotriva țărilor care au votat în favoarea rezoluției.

Noi construcții

Consilul Local din Ierusalim a aprobat, ieri, construcția unei clădiri de patru etaje pentru coloniști, într-un cartier palestinian din Ierusalimul de Est. Acest proiect vizează cartierul Silwan, situat mai jos de Orașul Vechi al Ierusalimului.

Anterior, o comisie a municipalităţii a amânat votul privind construirea a 500 de locuinţe în alte cartiere din Ierusalimul de Est.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: