Evenimentul Zilei > International > Donald Trump face o ofertă de nerefuzat Iranului: este deschis la un nou accord nuclear
Donald Trump face o ofertă de nerefuzat Iranului: este deschis la un nou accord nuclear

Donald Trump face o ofertă de nerefuzat Iranului: este deschis la un nou accord nuclear

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat luni deschis unui nou acord nuclear cu regimul iranian, confirmând totodată reimpunerea sancţiunilor economice împotriva Teheranului, pe care îl acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu, relatează AFP.

''În timp ce menţinem presiunea economică maximă asupra regimului iranian, eu rămân deschis unui acord mai global care să se refere la ansamblul activităţilor sale nefaste, inclusiv programul său balistic şi sprijinul său faţă de terorism'', a indicat preşedintele american într-un comunicat.

Documentul este publicat cu câteva ore înainte de reimpunerea sancţiunilor economice, decisă după retragerea unilaterală a SUA din acordul istoric privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri ale lumii.

Prima serie de sancţiuni americane, ce intră în vigoare marţi la ora 4,01 GMT, include blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri care penalizează achiziţiile în sectorul auto şi în aviaţia comercială. Ea va fi urmată în noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier şi cel al gazelor, precum şi Banca Centrală.

Aceste măsuri ''intensifică presiunea supra Teheranului pentru ca el să-şi schimbe comportamentul'', a afirmat Trump, care a criticat neîncetat acordul de la sosirea sa la putere, adoptând o atitudine foarte ostilă faţă de Iran. Companiile care nu respectă sancţiunile riscă ''grave consecinţe'', a avertizat el