Editura Evenimentul si Capital

Donald Trump - un diliu la Casa Albă? România lui Cristoiu

Autor: | | 33 Comentarii | 8965 Vizualizari

A trecut ca nourul pe cerul din poezia eminesciană vestea care a tulburat America: La alegerile pentru Senat din Alabama, candidatul republican Roy Moore a pierdut în fața celui democrat, Doug Jones.

E o veste de Breaking News, pentru că: 1. Alabama e unul dintre fiefurile republicanilor. Un candidat republican învins în Alabama de un candidat democrat e ca și cum un candidat USR ar învinge un candidat PSD în județul Teleorman. 2. Candidatul republican, pe numele său Roy Moore, a fost sprijinit din greu în chip public de Donald Trump, în pofida acuzațiilor de hărțuire sexuală și pedofilie aduse lui. 3. Republicanii pierd în Senat un loc important, crucial chiar, în condițiile unui raport strîns între ei și Democrați, astfel că majoritatea Republicană se reduce acum la un singur scaun. Cel mai important aspect din toate rămîne însă imaginea publică de eșec nu al Republicanilor, ci al lui Donald Trump.

E concluzia trasă de întreaga presă americană, care a văzut în aceste alegeri din Alabama un test de viață și de moarte pentru capitalul politic al lui Donald Trump. Dacă adăugăm eșecului din Alabama, și alte fapte-, continuarea în forță a anchetei privind legăturile dintre ruși și echipa de campanie a lui Donald Trump, pozițiile antiTrump ale unor membri ai Administrației (secretarul de Stat a recunoscut adevărul acuzațiilor privind implicarea Rusiei, ambasadoarea Americii la ONU e de partea femeilor care se plîng acum că, în urmă cu 30-40 de ani, cînd erau ca Veta lui Caragiale, rușinoase, nevoie mare, patronul Donald Trump le-a hărțuit sexual uitîndu-se la sînii lor într-un anume fel, care le tulbură și azi, cînd sunt bunici), reacția negativă a aliaților Americii la decizia privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, vom avea imaginea dezastrului în care a ajuns Președinția lui Trump și, prin ea, însăși America, paralizată pe plan extern de un președinte ocupat pînă peste cap nu să conducă nava, ci să scoată apă din cală cu găleata.

Criza prin care trec SUA ca urmare a crizei de la nivelul administrației Trump e – așa cum am mai scris- una dintre cele mai îngrijorătoare realități pentru România, țară care, la fel ca față de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, e decisă azi să meargă pînă la capăt cu America. Numai că despre ce întîmplă azi cu Donald Trump nu se suflă o vorbă în Babuinia care e România. Lucru firesc.

Slugile de la grajduri nu îndrăznesc să vorbească despre ce se întîmplă în iatacul stăpînilor, chiar dacă țipetele Jupîniței și plesnetul dosului de palmă al Jupînului se aud pînă departe. Nu poți să nu remarci neașteptata prudență a presei TeFeListe de la noi față de Donald Trump. Cînd Donald Trump fusese ales, dar nu depusese Jurămîntul, presa TeFeListă plesnea de articole demascatoare ale noului chiriaș de la Casa Albă. Deoarece, presei TeFeListe i se adăugase și lobbyul care se hrănește din linsul încuietorilor la Ambasada americană, impresia generală din România de la finele lui 2016 era că alegerile prezidențiale din SUA fuseseră cîștigate de Hillary Clinton. Denunțarea nenorocirilor abătute peste America prin votul iresponsabil – așa-i în TeFeLism, cînd Poporul votează cu al nostru e responsabil, matur, cînd votează cu al altora, e iresponsabil, inconștient – nu ținea de standardele democratice ale celor care susțineau campania anti-Trump, ci de lucruri mult mai pămîntești, în buna tradiție moldo-valahă, potrivit căreia dincolo de idealurile mărețe rînjesc interesele precise. De fapt, campania antiTrump era hrănită de opțiunea fățișă a ambasadorului american pentru Hillary Clinton, și chiar de o comandă pe unitate dat de SRI-ul încă sub autoritatea lui Florian Coldea.

Despre Donald Trump știam multe lucruri înainte de victoria electorală la prezidențiale. Tradusesem și publicasem din cartea sa emblematică America paralizată, citisem în presa străină despre controversele pătimașe provocate de stilul său zbanghiu de a fi. Cînd făceam aceste lucruri puțină lume paria pe Donald Trump. Desemnarea sa drept candidat al Republicanilor trecea pentru mulți drept o glumă bună. La posibilitatea de a ajunge președinte nu se gîndea nimeni. Donald Trump era trecut în categoria excentricilor miliardari americani, dispuși să-și cheltuie banii nu cu ibovnice de lux, ci într-o campanie electorală despre care știu sigur că nu va fi încoronată de succes.

Deși TeFeLismul mondial vedea în viziunea socio-politică a lui Trump produsul unei minți în permanentă fierbere inutilă, eu, care-i citisem cartea și mai știam cîte ceva despre America, nu credeam că judecățile sale erau aiuristice și că soluțiile sale utopice. Așa cum am scris la vremea respectivă, teza Americii care și-a neglijat propria bunăstare pentru a apăra militaricește bunăstarea altora mi se părea izvorîtă din realități. Într-adevăr, așa cum scria Trump în cartea sa, Marile Puteri occidentale profitaseră de umbrela americană pentru a nu vîrî bani în înarmare, în armată și a-i folosi la bunăstarea cetățenilor și îndeosebi la dezvoltarea unei industrii producătoare de bunuri concurente sălbatic ale industriei americane. Nici figurația sa electorală, aflată la jumătatea drumului dintre bufon și starletă tv, nu mă șoca. Un candidat refuzat de Sistem avea nevoie de gesturi spectaculoase, menite a spargere bariera mediatică impusă candidaților care nu sînt din interior. În conflict cu TeFeLismul mondial, admiteam că un președinte american venit la Casa Albă, în urma votului popular și nu în urma lucrăturilor din cadrul Birocrației de la Washington, trebuie să fie atent la problemele americanilor simpli și nu la interesele Sistemului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI