Evenimentul Zilei > International > Donald TRUMP în Arabia Saudită. Ce vrea să le spună MUSULMANILOR din această țară în discursul pe care îl va rosti azi
Donald TRUMP în Arabia Saudită. Ce vrea să le spună MUSULMANILOR din această țară în discursul pe care îl va rosti azi

Donald TRUMP în Arabia Saudită. Ce vrea să le spună MUSULMANILOR din această țară în discursul pe care îl va rosti azi

Donald Trump este așteptat să sublinieze nevoia de a lupta contra extremismului din Islam, în discursul pe care îl va susține azi în Arabia Saudită.

Discursul va fi ținut la un summit al liderilor regionali, în cea de-a doua zi a turneului său diplomatic în străinătate. Este de așteptat să adopte un ton amical, de colaborare, pentru a atrage sprijin în lupta Americii contra Statului Islamic. 

Sâmbătă, SUA au semnat acorduri comerciale în valoare de 350 de miliarde de dolari cu Arabia Saudită. Printre acestea se numără cel mai mare contract de armament semnat vreodată în istoria SUA, pe care secretarul de stat Rex Tillerson l-a caracterizat ca necesar pentru „ contracara” influența malignă a Iranului, principalul oponent al Arabiei Saudite din regiune. 

Vizita externă a lui Trump este oarecum umbrită de scandalurile politice de acasă, în special după demiterea șefului FBI, James Comey. 

În timpul campaniei electorale, Trump a cerut interzicerea intrării musulmanilor în țară, dând naștere la controverse și critici nenumărate, iar legislația menită să restricționeze călătoriile cetățenilor din 7 state majoritar musulmane a fost blocată de tribunalele americane până acum.

Potrivit CNN, cel care a scris decretul privind restricțiile de călătorie, consilierul Stephen Miller, a scris și discursul despre islam, de azi. 

AP, care are copii ale discursului din două surse, scrie că acesta încearcă să descrie extremismul din perspectiva bătăliei între bine și rău. AP scrie că Trump va spune: „Nu suntem aici pentru a ține predici – pentru a le spune altora cum să-și trăiască viața, ce să facă sau cine să fie. Suntem aici pentru a ne oferi ajutorul în a construi un viitor mai bun pentru noi toți”. Deși a făcut mai multe declarații controversate despre Islam, inclusiv că e dispus să creeze o bază de date cu musulmanii din SUA, a legat violența de religie, scrie BBC. A criticat alți politicieni pentur că nu folosesc fraza „terorismul islamic radical”, care, potrivit consilierilor citați de presa americană, nu va apărea în discurs. 

Prima zi a acestei vizite s-a desfășurat fără probleme, Trump făcându-și noi prieteni în Riad, saudiții și-au reînnoit alianța cu americanii, semnând contracte de miliarde de dolari cu firmele din SUA, exact ce are nevoie liderul Trump pentru a se lăuda acasă cu succesul vizitei sale. 

La Summitul Arab Islamic American, președintele va vorbi despre nevoia unui front comun de luptă contra extremismului religios și a ideologiei intoleranței. Unii acceptă cu greu un astfel de mesaj venind din partea unui lider controversat, dar oficialii saudiți îl cred pe cuvânt acum. 

Călătoria lui Trump în străinătate va continua în Israel (22-23 mai, Tel Aviv și Ierusalim), Palestina (23 mai-Fâșia Gaza), Roma și Bruxelles (24 mai). Trump se va întâlni cu Papa cu Francisc, apoi cu oficialii belgieni; iar în 25 mai va participa la summitul NATO din Bruxelles. În fine, în 26 mai va lua parte la reuniunea G7 din Sicilia. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: