Evenimentul Zilei > International > Donald Trump a înfuriat pe toată lumea după ce a ironizat-o pe mama unui erou al US Army
Donald Trump a înfuriat pe toată lumea după ce a ironizat-o pe mama unui erou al US Army

Donald Trump a înfuriat pe toată lumea după ce a ironizat-o pe mama unui erou al US Army

Controversatul candidat aruncat de republicani în lupta acerbă pentru Casa Albă a reuşit să stârnească furia democraţilor, dar şi a propriilor suporteri după ce i-a pe cei doi soţi musulmani al căror fiu, căpitan în US Army, a murit în timpul operaţiunilor din Irak, din 2004. Khizr şi Ghazala Khan, americani de origine pakistaneză, au urcat pe scenă în ultima zi a Convenţiei democraţilor şi au emoţionat audienţa (şi mai apoi reţelele de socializare) printr-un discurs pe cât de simplu şi concis, pe atât de profund.

Donald Trump a comentat ironic prezenţa tăcută a doamnei Khan alături de soţul său, cel care le-a vorbit americanilor de la tribuna democraţilor. “Uitaţi-vă la soţia acestui om. Stă acolo pur şi simplu. Nu are nimic de spus. Dar poate nu-i este pemis să aibă ceva de spus. Voi ce părere aveţi?!”, a comentat Trump într-un interviu pentru ABC.

Candiatul republicanilor şi-a continuat atacul, sugerând că discursul tatălui îndoliat nici măcar nu ar fi fost conceput de acesta. “Cine i-a scrisul speech-ul? Este creaţie a scenariştilor lui Hillary Clinton?”, a mai comentat Trump, agasat de faptul că tatăl eroului i-a reproşat că “nu a sacrificat nimic şi pe nimeni” pentru ţara pe care doreşte s-o conducă şi că nu ar fi citit Constituţia SUA.

Mai mulţi politicieni de frunte din ambele partide şi-au exprimat dezacordul cu atitudinea lui Trump, susţinând că nu se vorbeşte aşa despre mama unui erou. Fiul familiei îndoliate, căpitanul Humayun Khan, a fost ucis de explozia unei maşini capcană în 2004, în Irak. Tânărul avea 27 de ani.

“Nici măcar nu pot să concep cum a putut să spună aşa ceva despre mama eroului”, a opinat fostul preşedinte american Bill Clinton, soţul candidatei democraţilor.

Tim Kaine, viitorul vicepreşedinte american în cazul în care Hillary Clinton va reuşi să-l învingă pe Trump, a calificat drept “complet deplasate” remarcile lui Trump. “A încercat să transforme acel moment sublim în ceva ridicol. Dar nu a reuşit decât să demonstreze încă o dată că are un temperament complet nepotrivit pentru cea mai importantă funcţie în stat. Dacă nu ai nici un strop de empanie pentru asemenea drame…”

Şi republicanii au taxat atitudinea candidatului lor.

Guvernatorul statului Ohio, fostul rival al lui Trump în lupta pentru nominalizarea la Casa Albă, a scris pe Tweeter: “Există un singur mod de a vorbi despre părinţii unui erou decorat cu Gold Star: cu onoare şi respect”.

Ghazala Khan a explicat ulterior că nu a putut vorbi alături de soţul său, în cadrul Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat, pentru că (încă) nu poate să privească fotografiile cu fiul său fără să izbucnească în plâns.   

Sâmbătă, stafful de campanie a lui Trump a dat publicităţii un comunicat în care omagiază sacrificiul lui Humayun Khan: “Căpitanul Humayun Khan este un erou pentru ţara noastră şi trebuie să onorăm sacrificiul suprem pe care l-a făcut pentru securitatea ţării sale. Adevărata noastră problemă este terorismul islamic a cărui victimă a fost şi Humayun şi trebuie să depunem toate eforturile pentru ca aceşti radicalizaţi să nu mai pătrundă pe teritoriul ţării noastre şi să producă rău în continuare”.

Donald Trump a respins însă categoric criticile formulate de Khan la adresa sa. “Îmi pare rău că domnul Khan şi-a pierdut fiul. Dânsul însă nu mă cunoaşte personal şi nu are niciun drept să vină în faţa a milioane de oameni şi să afirme că nu am citit Constituţia Statelor Unite şi multe alte neadevăruri”, a mai precizat Trump.