Evenimentul Zilei > International > DOLIU în SUA. Cel mai mare AGENT CIA a MURIT. Care sunt CIRCUMSTANȚELE DECESULUI
DOLIU în SUA. Cel mai mare AGENT CIA a MURIT. Care sunt CIRCUMSTANȚELE DECESULUI

DOLIU în SUA. Cel mai mare AGENT CIA a MURIT. Care sunt CIRCUMSTANȚELE DECESULUI

Doliu. Tony Mendez, fost agent CIA care a supravegheat salvarea a şase diplomaţi americani din Iran în 1980 a murit la vârsta de 78 de ani.

Doliu. Vestea a fost dată de agentul său literar, Christy Fletcher, pe Twitter: „A fost o onoare pentru mine să lucrez cu Tony Mendez, fostul agent CIA, şi soţia lui pentru 20 de ani. Este o mare pierdere pentru familia lui, prieteni şi lume. Îi voi simţi lipsa foarte multe”.

Fletcher a ataşat anunţului ei mesajul familiei. Mendez a murit din cauza bolii Parkinson de care suferea de zece ani, scrie CNN.

„Ultimul lucru pe care el şi soţia lui, Jonna Mendez, l-au făcut a fost să finalizeze o carte, iar el a murit simţind că a reuşit să scrie poveştile pe care voia să le spună”.

Născut în 1940, în Eureka, Nevada, Mendez a studiat la Universitatea Colorado şi a lucrat ca artist profesionist până să se angajeze la CIA în 1965.

El a început la Office of Technical Service prin a falsifica documente şi semnături, valută, înainte de a primi proiecte mai mari.

Cea mai cunoscută realizare a lui Mendez a fost să transporte în siguranţă diplomaţi americani, care scăpaseră din ambasada iraniană fără ca iranienii să aibă vreo suspiciune. Pentru asta, a colaborat în trasarea unui plan – agenţii au fost scoşi din ţară sub forma unei echipe canadiene de filmare care căuta locaţii pentru un film SF.

„Toată lumea ştie că oamenii de la Hollywood merg unde vor, indiferent de momentul din istorie. Uită că există politică şi pericol în lume”, declara Mendez pentru BBC în 2013.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.