Prințul Henrik și-a petrecut ultimele momente la una din reședințele familiei regale din Danemarca, înconjurat de soția sa și cei doi copii ai acestora.

 

 

„Alteța Sa Regală Prințul Henrik a murit marți, 13 februarie la 23.18 (ora locală – n.r.) la Castelul Fredensborg”, se arată în comunicatul oficial, citat de The Guardian. Reședința se află la 40 de kilometri în nordul capitalei Copenhaga.

 

Reprezentanții Casei Regale au avertizat, marți, că prințul consort, care se afla în spital din 28 ianuarie din cauza unei infecții pulmonare, s-a întors acasă pentru „a-și petrece ultimele zile”.

 

Henri Marie Jean Andre de Laborde de Mopezat, așa cum fusese botezat prințul la naștere, s-a născut la 11 iunie 1934 în Talence, lângă Bordeaux, în Franța. Contele s-a căsătorit cu Margareta în iunie 1967.

 

Fiica Regelui Frederic al IX-lea al Danemarcei a fost încoronată în ianuarie 1972, iar soțul ei nu a ascuns niciodată nemulțumirea sa cu privire la decizia de a nu i se schimba titlul în rege. Evident, acest lucru nu l-a adus pe prinț mai aproape de inimile cetățenilor danezi.

 

Henrik s-a retras din viața publică în 2016, iar în luna septembrie a anului următor a fost diagnosticat cu demență. Tot în 2017, Prințul Consort a anunțat că nu își dorește să fie înmormântat lângă regină pentru că nu a fost făcut niciodată egalul acesteia.

 

De obicei, cuplurile regale din Danemarca sunt înmormântate împreuna în Catedrala Roskilde, din vestul capitalei.

 

Până la momentul publicării acestei știri, palatul regal nu a anunțat unde va fi înmormântat Henrik.