Evenimentul Zilei > Actualitate > Lumea filmului A PIERDUT O STEA! Moartea A VENIT fulgerător, încheind o carieră fulminantă
Lumea filmului A PIERDUT O STEA! Moartea A VENIT fulgerător, încheind o carieră fulminantă

Lumea filmului A PIERDUT O STEA! Moartea A VENIT fulgerător, încheind o carieră fulminantă

Un cunoscut regizor a trecut la cele veșnice după o carieră fără cusur. Întreaga cinematografie este în doliu. Rămân mărturie a talentului său toate filmele premiate la Cannes.

Unul dintre cei mai celebri regizori elveţieni, Claude Goretta, a murit la Geneva în ziua de miercuri. Acesta a fost cunoscut pentru realizarea filmului „Dantelăreasa” cu Isabelle Huppert în rol principal. Moartea acestuia a survenit la 89 de ani.

Anunțul durerosa fost făcut de către fiul său.

Claude Goretta Născut a fost şi regizor de televiziune, producător şi scenarist. Acesta a filmat aproape 40 de producţii. Regizorul a studiat Dreptul, dar a ales să se îndrepte către cinema.

În 1973, a primit premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes pentru „L'Invitation”, cu Jean-Luc Bideau şi Muriel Robin. În anul 1977, a fost din nou recompensat la Cannes cu premiul juriului ecumenic pentru „Dantelăreasa/ La Dentellière”.

Începând cu anul 1958, el a realizat pentru Télévision Suisse Romande (TSR) documentare şi reportaje, scurtmetraje de ficţiune scrise şi realizate împreună cu regizorul elveţian Michel Soutter, informează B1.

În 1968, el a fondat casa de producţie Groupe 5 împreună cu Alain Tanner, Jean-Louis Roy, Michel Soutter, Yves Yersin şi Jean-Jacques Lagrange. Operele acestora au contribuit la dezvoltarea cinema-ului elveţian.