Doi minori, luați cu forța de statul suedez. De la ce a pornit totul

Doi minori, luați cu forța de statul suedez. De la ce a pornit totul Sursă foto: Unsplash

O familie de români stabilită în Suedia se confruntă cu un caz similar cu precum al familiei Bodnariu din Norvegia și al familiei Fuldui din Germania, se repetă în Suedia. Aceasta este disperată după ce fiicele lor minore au fost „luate abuziv” de către statul suedez.

Doi minori, luați cu forța de statul suedez

Situația impresionantă a familiei Samson din Suedia, a căror copii au fost luați „abuziv”, a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă din 17 iunie, de deputații europeni Titus Corlățean și Ben Oni Alderean.

Totul a început la finalul anului 2022, când fiica cea mare a familiei, care a fost luată de la părinții ei de către asistența socială împreună cu sora ei. Aflată în grija unor asistenți maternali, fata cea mare a încercat să se sinucidă de cinci ori. Se pare că aceasta nu mai suportă să stea departe de părinți și lăsată în grija familiilor adoptive.

Copilele ar fi „deținute ilegal”

„Două fete, cu cetăţenie română exclusivă, sunt deţinute ilegal, abuziv şi împotriva dorinţei părinţilor, de statul sudez. Am încercat, la solicitarea părinţilor, gestionarea discretă pe canale diplomatice timp de aproape un an şi jumătate a acestui caz dramatic”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda faptului că instituțiile din România au făcut demersuri pentru a le ajuta pe copile, nu a fost primit „niciun fel de răspuns din partea statului suedez”, a mai spus parlamentarul, potrivit publicației retetesivedete.ro.

Titus Corlatean

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Fetița cea mare a încercat să se sinucidă de cinci ori

Fetele aveau 10, respectiv 11 ani când au fost luate de lângă părinții lor; situația incredibilă prin care trec cele două fete a început atunci când Sarah și-a confruntat părinții pentru că își dorea "cosmetice și un smartphone".

Potrivit informațiilor furnizate de Titus Titus Corlățean, părinții ei i-au spus că nu are nevoie de machiaj pentru că este frumoasă. În ceea ce privește telefonul mobil, părinții i-ar fi spus că; „Ți-am cumpărat un laptop cu acces la internet la școală și acasă, așa că ai tot ce îți trebuie". Fata a adăugat că, dacă dorințele sale nu vor fi îndeplinite, le va spune părinților de la școală că 'suferă de violență domestică', lucru care s-a și întâmplat.

Cei doi minori nu au fost verificați de statul suedez

Potrivit spuselor parlamentarului, statul suedez, respectiv cei de la asistența socială nu ar fi făcut niciun fel de verificări înainte de a le lua pe minore din grija părinților. Cu toate astea, fata cea mică, Diana, „afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, nu este vorba despre niciun fel de abuz”.

La scurt timp după cele întâmplate, Sara a realizat consecințele și  „spune foarte clar asistenţei sociale şi poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei căreia părinţii dintr-un motiv sau altul nu i-au dat curs la acel moment”.

Repatrierea celor doi minori a fost solicitată de statul român, însă până în prezent nu a fost primit niciun răspuns. Din acest motiv, parlamentarul spune că  „suntem pregătiţi pentru o misiune la Stockholm. O intrarea cu cizma în viaţa privată de familie!”.