Un jurnalist din Myanmar a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce a publicat o ştire incorectă. Articolul făcea referire la un presupus deces cauzat de coronavirus, a anunţat, vineri, avocatul său. Zaw Ye Jtet, redactor-şef al site-ului web Dae Pyaw, a fost arestat pe 13 mai, aceeaşi zi în care a apărut articolul care informa greşit despre decesul unei persoane în provincia Karen din estul ţării. În numai șapte zile, acesta a fost și condamnat.

Sentinţa a fost pronunţată miercuri, în baza unui articol din codul penal privind provocarea de ”teamă sau îngrijorare în rândul publicului”. Avocatul jurnalistului a anunțat că acesta intenţionează să facă recurs, deoarece acuzaţia este ”incorectă”. Mai mult, articolul respectiv este considerat un instrument des invocat de armata şi guvernul din Myanmar pentru a interzice dizidenţa.

În acest sens, Daniel Bastard, şeful biroului pentru Asia – Pacific al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere, susţine că Zaw Ye Htet ”încerca să scoată la lumină adevărul din spatele cifrelor oficiale nu prea credibile”. Potrivit statisticilor oficiale, în Myanmar s-au înregistrat doar 199 de cazuri de COVID-19 şi şase decese.

Sursa Agerpres.ro