Documentul care ar putea schimba legea SRI, atacat la CCR
Editura Evenimentul si Capital

Documentul care ar putea schimba legea SRI, atacat la CCR

Autor: | | 1 Comentarii | 1299 Vizualizari

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților a atacat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului de înființare a Comisiei speciale pentru legile securității naționale. Hotărârea de înființare a Comisiei a fost publicată în Monitorul Oficial în 19 aprilie 2018. Actul normative ar putea schimba și legea de funcționare a SRI.

Comisia specială comună, Camera Deputaților și Senat, a fost înființată din mai multe considerente printre care și faptul că “exista un cadru normativ învechit şi neadaptat nevoii de a răspunde ameninţărilor şi provocărilor la adresa securităţii naţionale.

De asemenea, au mai fost invocate și transformările survenite în sistemul global de securitate, precum şi angajamentele asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).”

Potrivit documentului, Comisia are următoarele atribuții:

a) analizarea cadrului normativ actual; b) elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementează materia; c) elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate; d) centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedură în cele două Camere ale Parlamentului; e) Comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare. Comisia va funcţiona pe o perioadă de 6 luni de la data înfiinţării, cu posibilitatea prelungirii termenului de către Birourile permanente reunite, la cererea motivată a preşedintelui Comisiei. În documentul transmis președintelui CCR, Valer Dorneanu, liberalii desființează toate atribuțiile prevăzute de actul normativ de înființare a Comisiei speciale. Se arată că “nu este clar dacă această Comisie specială „avizează acte normative complexe”, aflate în prezent în procedură parlamentară „elaborează propuneri legislative” sau doar analizează cadrul normativ actual în domeniul securității naționale.”

Pagina 1 din 1
Tag-uri: ccr, sri, legi, siguranta, pnlStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate