Unul dintre multele documente secrete „marca” WikiLeaks, publicate anul trecut, se referă şi la faptul că Ceauşescu a trecut sub tăcere problema Basarabiei pentru a nu prejudicia relaţile cu URSS.

A cedat

Astfel, se menţionează că în anii '70 autorităţile române trebuiau „să cedeze” pe problema Basarabiei pentru a nu prejudicia şi mai mult relaţiile româno-sovietice.

În discuţiile private cu ambasadorii americani, conducerea PCR se arăta oarecum indignată de faptul că România trebuie în permanenţă să treacă sub tăcere afinităţile istorice cu Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM). În documentul datat 6 decembrie 1976, se descrie vizita Primului secretar al Partidului Comuniştilor din RSSM, Ivan Bodiul, în România, după cum informa UNIMEDIA. După cum se mai spune în text, în luna septembrie 1973, primul secretar al Comitetului Judeţean Iaşi al PCR, Ion Iliescu, a spus  ambasadorului american că este oarecum ciudat faptul că Republica Sovietică Moldovenească are legături mai strânse cu Bulgaria decât cu România.

Potrivit ambasadorului american, deşi ar fi putut exista beneficii de la vizita lui Ceauşescu în Moldova Sovietică şi a lui Bodiul în România, punând astfel în evidenţă afinităţile istorice dintre cele două republici, se pare că anume şeful statului român, Nicolae Ceauşescu, a fost cel care „a cedat” în chestiunea de interes tradiţional românesc.
„Ambele părţi au renunțat la vechile antagonisme în favoarea apropierii dintre Uniunea Sovietică şi România. Cu toate acestea, problema Basarabiei rămâne una delicată pentru orice şef de stat român”, se mai spune în document.