DOCTOR EVZ: Pot să merg la mare dacă sufăr de hipertiroidie?

DOCTOR EVZ: Pot să merg la mare dacă sufăr de hipertiroidie?

Vă răspunde Prof. Dr. Constantin Dumitrache, medic endocrinolog la Institutul de Endocrinologie Parhon.

Rodica: Am fost diagnosticată cu hipertiroidie, guşă polinodulară - am mai mulți noduli, dintre care unul este destul de mare. De aproximativ două luni iau un tratament: 3 pastile thyrozol 5 mg/ zi + 3 capsule calciu+D2/zi. Mi s-a spus că, în vara aceasta, cât timp urmez tratamentul cu thyrozol, este strict interzis să merg la mare din cauza aerului care conţine o concentraţie mare de iod. Eu deja am cumpărat bilete pentru litoral în luna august. Pot întrerupe tratamentul cu thyrozol pe perioada concediului la mare, sau îl pot reduce de la trei la o pastilă pe zi?

În primul rând, trebuie să ştiţi că tratamentul pentru hipertiroidie este tratament de lungă durată. Nu este de o lună, două, ci uneori se apropie de 12 luni, în funcţie de investigaţii şi de starea bolnavului.

În al doilea rând, trebuie ştiut că soarele şi marea sunt excitanţi naturali pentru tiroidă. De aici concluzia că un hipertiroidian nu are ce să caute la mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ţinând seama că doza pe care aţi primit-o, de doar 15 mg pe zi este o doză medie spre minimă, şi că o luaţi de peste o lună de zile, s-ar putea ca evoluţia bolii să fie destul de bună. Faceţi din nou un TSH şi în funcţie de acest TSH medicul poate să crească un pic doza, dacă e necesar, dar ar fi mult mai bine dacă nu vă duceţi la mare.

De obicei, tiroidienii nu au ce căuta la mare şi nici la înălţimi foarte mari. Indicaţia este de 400-800 de metri, într-un climat nestresant.