Într-un comunicat postat pe pagina Facebook a Casei Albe, Washingtonul menționează doar Statele Unite și Marea Britanie ca fiind învingătorii naziștilor.

Rivalitatea dintre Statele Unite și Rusia nu a putut fi uitată nici cu ocazia comemorării a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Duminică, Moscova a declarat că este „extrem de indignată” de tentativele Washingtonului de a „deforma” rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste din 1945, spunând că dorește o „conversație serioasă” cu oficialii americani despre acest subiect.

„Suntem extrem de indignați de tentativele de a deforma rezultatele (…) contribuției decisive a țării noastre”, a declarat ministerul rus al Afacerilor Externe, referindu-se la comunicatul postat pe pagina Facebook a Casei Albe, care menționează doar Statele Unite și Marea Britanie ca fiind învingătorii Germaniei naziste, scrie AFP.

„Oficialii americani nu au avut curajul și voința de a aduce un omagiu rolului incontestabil al Armatei Roșii și al poporului sovietic”, a continuat Moscova, subliniind „numărul colosal de victime” din timpul luptelor „în numele întregii umanități”.

Calificând declarațiile americane „în special meschine”, Rusia a cerut Washingtonului să nu facă din memoria anului 1945 o „nouă problemă în relațiile biletarale, care cunosc deja momente dificile”.

Chestiunea rolului URSS în victoria împotriva Germaniei naziste, cu prețul a aproximativ 27 de milioane de sovietici uciși, este una extrem de sensibilă în Rusia, și care se află în centrul discursului de putere și prestigiu al lui Vladimir Putin.

Moscova îi acuză, de asemenea, pe europeni, cu polonezii și ucrainenii în frunte, că au minimizat acțiunile sale în cel de-al doilea Război Mondial.

Rusia a sărbătorit modest 75 de ani de victorie, sâmbătă, fără parada militară obișnuită și miile de ruși de pe străzi, din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus.