Doar arestarea lui Traian Băsescu ar mai putea salva PNL! | ANTI-OPINIE

Doar arestarea lui Traian Băsescu ar mai putea salva PNL! | ANTI-OPINIE

Mă număr printre cei care consideră că Traian Băsescu a făcut mai mult rău decât bine României dar, totodată, mă număr și printre jurnaliștii, din ce în ce mai puțini, capabili să încerce a distinge dincolo de simpatiile și antipatiile personale.

 Ultima perioadă de timp a scos la vedere un fost președinte, Traian Băsescu, mult mai orientat în problemele complexe ale țării și mult mai aproape de interesele cetățenilor ei, decât actualul, Klaus Iohannis. Mai mult, în cazul refugiaților arabi, declarațiile ferme ale fostului președinte l-au obligat pe Iohannis la o poziție inițială, pe care știa clar că nu o va susține până la capăt și în fața mai-marilor Uniunii Europene. Până la începutul lui septembrie, a jucat personajul decis să fie de partea temerilor cetățenilor săi, mă refer la cei români, nu la cetățeana germană Angela Merkel, și nu contenea: „1.785! Atâţia refugiaţi vor veni maximum în România! Mai mult, nu!” Așa cum se aștepta orice persoană lucidă, care a înțeles cine și în vederea a ce ni l-a pus pe Iohannis președinte și ce este de capul său, după Reuniunea Miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană, când cotele atribuite Româmiei au devenit altele, mult mai mari, acesta a uitat tot și a revenit, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: „Numărul de refugiați care ar urma să vină în România, în realitate, nu este mare.” Clar, prezența publică a lui Traian Băsescu este în măsură, prin comparație, să-i sublinieze neamțului postura de mormoloc uriaș, mut, abulic și dezorientat spațio-temporal.

Nu doar pe Klaus Iohannis îl încurcă, însă, Traian Băsescu, ci îi pune în mare pericol și partidul. Așa cum am mai arătat, anunțul lui Traian Băsescu „din toamnă, mă voi înscrie în PMP” desenează o perspectivă sumbră pentru viitorul politic al partidului prezidențial. Un Băsescu în fruntea unui partid, oricare ar fi el, ar însemna dezertarea majoritătii pediste din PNL și trecerea la un PMP care, astfel, ar putea lejer spera la un scor de 14% - 18%, la parlamentarele din 2016. Nici nu ar fi rău să se întâmple asta, ar fi o posibilitate ca liberalii să revină la ceea ce ar trebui să fie. Nici anunțul făcut de Traian Băsescu, potrivit căruia nu exclude posibilitatea de a candida la funcția de primar al Capitalei, nu face parte din altă strategie. Ea nu a urmărit decât o așezare teoretică, în mintea electoratului, a posibilului candidat Băsescu alături de agaricii anunțați până acum cu pretenții la această funcție, nu a urmărit decât reliefarea profilului acestuia în comparație cu prăpădiții de pe piață.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aș fi ridicol să cred că doar eu am observat cele trecute, pe scurt, în revistă. Sunt convins că SRI, inventatorul președintelui Iohannis cu care a reușit să-și ia țara înapoi, are analize mult mai elaborate pe subiect. Așa se și explică, de altfel, atacurile din ce în ce mai dese la care Traian Băsescu este supus, toate cu iz de cazarmă. Dacă Traian Băsescu nu va ceda, din cât îl cunosc eu n-o va face, sunt sigur că SRI, care este posibil să-l aibă la mână cu chestii chiar grave, nu se va da în lături de la a-i monta una definitivă. Una care să ducă la scoaterea sa din joc, chiar la arestarea sa. La cât au investit în Iohannis și la cât de comod le este cu el, m-aș mira să nu facă orice pentru el și pentru „Partidul Meu”.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.