Evenimentul Zilei > Justitie > DNA: ”Deputatul Ion Ochi și-a construit o imagine de neatins”
DNA: ”Deputatul Ion Ochi și-a construit o imagine de neatins”

DNA: ”Deputatul Ion Ochi și-a construit o imagine de neatins”

Deputatul PSD Ion Ochi prezintă pericol public, deoarece şi-a construit în mediul politic şi de afaceri imaginea de persoană de neatins, aflată deasupra legii, se susţine în referatul prin care procurorii DNA solicită încuviinţarea pentru reţinerea şi arestarea preventivă a parlamentarului social-democrat.

Atitudinea lui Ochi rezultă şi dintr-o discuţie pe care a avut-o în anul 2012 cu finul său Todorică Şerban, primarul localităţii Prejmer. "Trebuie spus pe faţă mă, ăla şi-a băgat bani acolo, i-am zis, dom'le, nu-i, aicea nu sunt costuri aiurea, nu sunt, sunt dosare, dă-le dracu', am aflat că-s dosare, plângeri făcute la DNA din cauza asta, mă p… pe ele, ideea este ori îl blocaţi pe omu' ăsta definitiv şi-l nenorociţi, ori dacă nu, îi daţi banii, dom'le, sau dacă nu, spuneţi-i ceva, să facă un credit pe document, daţi-i ceva", a spus Ion Ochi, potrivit interceptărilor de la dosar.

Risc de a influența martorii

Procurorii apreciază că lăsarea în libertate a inculpatului ar influenţa negativ activitatea de urmărire penală, existând "riscul real al influenţării martorilor/suspecţilor/coinculpaţilor, având în vedere calitatea sa de parlamentar şi membru al unui partid aflat la guvernare, cu atât mai mult cu cât faptele au fost comise şi pentru obţinerea de foloase electorale".

În plus, DNA consideră că Ion Ochi a manifestat "un total dispreţ faţă de lege şi proceduri". Folosindu-se de funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, pe care o deţinea la momentul comiterii faptelor, el a hotărât atribuirea unor lucrării de reparaţii drumuri către o firmă administrată de un apropiat al său, utilizând banii publici în interes propriu, "urmărind atât obţinerea de foloase materiale, cât şi capital electoral".

Proceduri trucate

"Ulterior, pentru a putea deconta lucrările, a continuat abuzurile şi a manipulat întreaga procedură de achiziţie publică, aceasta desfăşurându-se doar formal. În acest scop şi-a folosit influenţa reală avută atât prin prisma funcţiei politice, cât şi prin prisma celei de demnitate publică deţinută, determinând funcţionarii CJ Braşov, dar şi oameni de afaceri, competitori cu SC CONFOREST SA, să atribuie şi să accepte atribuirea contractului către această firmă", se mai arată în documentul citat.

Potrivit unui comunicat al DNA în a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea prevederilor OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, Ion Ochi, în calitate de vicepreşedinte CJ Braşov, a convenit cu Nica Cristian Dorin ca firma acestuia să execute lucrări de reparaţii ale unui drum judeţean, DJ 112D, între localităţile Prejmer şi Lunca Câlnicului.

Bani pentru partid

DNA precizează că, prin aceasta, a urmărit obţinerea de foloase materiale necuvenite, precum şi de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012, alegeri în urma cărora a şi devenit deputat. "Aceste lucrări au fost efectuate în proporţie de aproximativ 60% în perioada noiembrie – decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Braşov, fără a exista vreun contract, fără specificaţii tehnice şi fără supraveghere din partea unui diriginte de şantier. Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii. Pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma lui Nica a participat la o procedură formală de achiziţie publică, context în care, la instigarea lui Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri, cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată", se arată în comunicat.

Procurorii susţin că pentru a-i asigura folosul, Ion Ochi i-a determinat pe ceilalţi participanţi care au contestat procedura licitaţiei să-şi retragă contestaţiile formulate.

"Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte şi inculpaţii Viorel Costea şi Nicolae Blaga, a fost constituită la 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziţie a preşedintelui CJ Braşov. În acest sens, la 2 aprilie 2012, Ochi, în baza împuternicirii emise de preşedintele CJ Braşov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate. Ulterior, la 26 aprilie 2012, firma lui Nica a depus un centralizator de lucrări pe luna aprilie 2012 şi situaţia de şantier aferentă aceleiaşi luni, prin care se atesta şi se solicita decontarea unor lucrări în valoare de 2.507.444,30 lei, ceea ce reprezenta peste 60% din valoarea totală a contractului", se spune în document.

Contract prelungit

DNA menţionează că, pe parcursul anului 2012, pentru a evita plata unor penalităţi de către firma omului de afaceri, în baza unor adrese trimise de primarul localităţii Prejmer, Todorică Constantin Şerban, la solicitarea lui Ochi şi pe baza unor referate întocmite de inculpatul Costea, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte adiţionale, ultima dată la 28 septembrie 2012, prelungindu-se fără termen.

"Până la acea dată, lucrările respective nu au fost finalizate şi nici recepţionate, suferind deteriorări semnificative din cauza modului necorespunzător de efectuare a lucrărilor. În schimbul atribuirii contractului respectiv, inculpatul Ochi a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) să fie achiziţionate de la firma pe care o administra în fapt, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. Mai mult, plăţile către această firmă, totalizând 490.000 lei, au fost făcute doar după ce societatea lui Nica a primit banii de la CJ Braşov", au constatat anchetatorii.

Prejudiciu de 2,5 milioane de lei

Sursa citată subliniază că, prin acest mecanism, firma beneficiară a contractului de lucrări publice a obţinut un folos necuvenit în valoare de peste 2,5 milioane lei, sumă care reprezintă totodată prejudiciu pentru CJ Braşov.

DNA mai precizează că procurorii au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de: Nicolae Blaga, director al Serviciului de Administrare Drumuri, şi Viorel Costea, şef al Direcţiei de Administrare Drumuri din CJ, funcţii deţinute la data faptei, Cristian Dorin Nica, director al unei societăţi comerciale, Todorică Constantin Şerban, primar al localităţii Prejmer

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: