Editura Evenimentul si Capital

DNA ancheta activitatea Grupării Kovesi în Afacerea Sibiu-Orăștie încă din 2011. Dosarul era instrumentat de cei doi procurori recent dați afară

Autor: | | 1 Comentarii | 7813 Vizualizari

În episodul trecut al serialului dedicat autostrăzii Sibiu-Orăștie și implicării lui Eduard Kovesi în posibile acte de corupție, atrăgeam atenția asupra unui fapt și anume că la DNA s-ar putea să fi existat un dosar penal pe această temă, deschis cu mult timp înainte de inaugurarea și surparea porțiunii de drum

Ca o scurtă recapitulare, ziarul nostru a pornit ancheta jurnalistică plecând de la faptul că DNA a demarat o mare anchetă și a deschis un mare dosar în anul 2015, după ce autostrada Sibiu-Orăștie a fost inaugurată și, la scurt timp, o porțiune din ea s-a surpat.

Cârdășia cu Bebe

Procurorul Mihaela Iorga Moraru, cea dată afară din DNA de către Laura Codruța Kovesi, pentru că a refuzat testul cu detectorul de minciuni, audiase la sfârșitul anului 2015 foarte multe persoane implicate în construcția autostrăzii. Mai mulți dintre cei care au depus mărturie l-au nominalizat și pe Eduard Bebe Kovesi, fostul soț al șefei DNA, printre cei care au furnizat materiale de construcții neconforme pentru autostradă. Martorii l-au plasat pe Bebe Kovesi într-un grup de firme care a căpușat lucrările de la autostrăzi, în cârdășie cu angajați ai antreprenorului general, Salini Impregilio.

Pentru că le-a mers bine asocierea de la Sibiu- Orăștie, cel puțin cu numele Kovesi, țeparii autostrăzilor l-au solicitat și introdus pe Bebe în afacerea cu balast, ca intermediar, și la alte lucrări cum ar fi autostrada Lugoj- Deva sau Sebeș-Turda.

Grupul acesta de „afaceriști” s-a evidențiat prin faptul că nu a avut nicio legătură sau experiență în construcția de autostrăzi (unul era cârciumar, patron de baruri și restaurante, altul furniza internet și televiziune prin cablu, altul lucrase în căi ferate și fusese cercetat penal în Italia pentru fapte de corupție pe bani publici), nu a deținut utilaje sau angajați de specialitate, a încasat bani foarte mulți fără să mai plătească adevărații prestatori, iar apoi a băgat firmele în insolvență și a deschis alte firme cu care a luat-o de la capăt.

Frăția din Mediaș

Mărturie stau zecile de procese de pe rolurile instanțelor în care sunt implicate numele Ioan Borzea, Massimiliano Andrenacci și firmele acestora. În zadar au depus cei înșelați plângeri pe la autorități și la antreprenorul general pentru că nimeni nu i-a luat în seamă, iar grupul de țepari și-a văzut mai departe de treabă. Unii au pus această protecție pe seama numelui Kovesi, fie pentru că Ioan Borzea este originar din Mediaș, localitate în care Codruța Kovesi a absolvit cursurile pre-universitare și s-a lansat în sportul de performanță, iar tatăl ei a deținut funcția de procuror șef al parchetului din oraș, fie pe seama asocierii cu Eduard Kovesi în diferite afaceri privind intermedierea și comercializarea materialelor de balastieră destinată construcției DNA ancheta activitatea Grupării Kovesi în Afacerea Sibiu-Orăștie încă din 2011. Dosarul era instrumentat de cei doi procurori recent dați afară: Doru Țuluș și Mihaela Iorga-Moraru În episodul trecut al serialului dedicat autostrăzii Sibiu-Orăștie și implicării lui Eduard Kovesi în posibile acte de corupție, atrăgeam atenția asupra unui fapt și anume că la DNA s-ar putea să fi existat un dosar penal pe această temă, deschis cu mult timp înainte de inaugurarea și surparea porțiunii de drum gat de autostrăzi.

Codruța nu știe nimic de Bebe

În interviul acordat siteului ziare.com, Laura Codruța Kovesi spunea că nu mai are nicio treabă cu fostul soț de la pronunțarea divorțului în urmă cu zece ani, că nu-l protejează și nu știe să fie implicat în vreun dosar. Mai spunea și că dosarul autostrăzii scufundate este unul foarte complex, care nu a fost blocat de nimeni, dar care nu poate fi soluționat în 6-8 luni, ca alte dosare.

Bun, nu poate fi soluționat în câteva luni, de acord, dar nici în câțiva ani nu poate fi soluționat acest dosar? Pentru că, așa cum vom prezenta în documentele următoare, un prim dosar pe tema autostrăzilor cu probleme a fost deschis în 2011 iar un altul în 2013! Ambele dosare, 90/P/2011 și 50/P/2013 au fost instrumentate de procurorul Mihaela Moraru Iorga sub coordonarea procurorului Doru Țuluș, celălalt procuror exclus din DNA de către Laura Codruța Kovesi.

Procurorul Iorga știe totul!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate