DNA ancheta activitatea Grupării Kovesi în Afacerea Sibiu-Orăștie încă din 2011. Dosarul era instrumentat de cei doi procurori recent dați afară

DNA ancheta activitatea Grupării Kovesi în Afacerea Sibiu-Orăștie încă din 2011. Dosarul era instrumentat de cei doi procurori recent dați afară

În episodul trecut al serialului dedicat autostrăzii Sibiu-Orăștie și implicării lui Eduard Kovesi în posibile acte de corupție, atrăgeam atenția asupra unui fapt și anume că la DNA s-ar putea să fi existat un dosar penal pe această temă, deschis cu mult timp înainte de inaugurarea și surparea porțiunii de drum

Ca o scurtă recapitulare, ziarul nostru a pornit ancheta jurnalistică plecând de la faptul că DNA a demarat o mare anchetă și a deschis un mare dosar în anul 2015, după ce autostrada Sibiu-Orăștie a fost inaugurată și, la scurt timp, o porțiune din ea s-a surpat.

Cârdășia cu Bebe

Procurorul Mihaela Iorga Moraru, cea dată afară din DNA de către Laura Codruța Kovesi, pentru că a refuzat testul cu detectorul de minciuni, audiase la sfârșitul anului 2015 foarte multe persoane implicate în construcția autostrăzii. Mai mulți dintre cei care au depus mărturie l-au nominalizat și pe Eduard Bebe Kovesi, fostul soț al șefei DNA, printre cei care au furnizat materiale de construcții neconforme pentru autostradă. Martorii l-au plasat pe Bebe Kovesi într-un grup de firme care a căpușat lucrările de la autostrăzi, în cârdășie cu angajați ai antreprenorului general, Salini Impregilio.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că le-a mers bine asocierea de la Sibiu- Orăștie, cel puțin cu numele Kovesi, țeparii autostrăzilor l-au solicitat și introdus pe Bebe în afacerea cu balast, ca intermediar, și la alte lucrări cum ar fi autostrada Lugoj- Deva sau Sebeș-Turda.

Grupul acesta de „afaceriști” s-a evidențiat prin faptul că nu a avut nicio legătură sau experiență în construcția de autostrăzi (unul era cârciumar, patron de baruri și restaurante, altul furniza internet și televiziune prin cablu, altul lucrase în căi ferate și fusese cercetat penal în Italia pentru fapte de corupție pe bani publici), nu a deținut utilaje sau angajați de specialitate, a încasat bani foarte mulți fără să mai plătească adevărații prestatori, iar apoi a băgat firmele în insolvență și a deschis alte firme cu care a luat-o de la capăt.

Frăția din Mediaș

Mărturie stau zecile de procese de pe rolurile instanțelor în care sunt implicate numele Ioan Borzea, Massimiliano Andrenacci și firmele acestora. În zadar au depus cei înșelați plângeri pe la autorități și la antreprenorul general pentru că nimeni nu i-a luat în seamă, iar grupul de țepari și-a văzut mai departe de treabă. Unii au pus această protecție pe seama numelui Kovesi, fie pentru că Ioan Borzea este originar din Mediaș, localitate în care Codruța Kovesi a absolvit cursurile pre-universitare și s-a lansat în sportul de performanță, iar tatăl ei a deținut funcția de procuror șef al parchetului din oraș, fie pe seama asocierii cu Eduard Kovesi în diferite afaceri privind intermedierea și comercializarea materialelor de balastieră destinată construcției DNA ancheta activitatea Grupării Kovesi în Afacerea Sibiu-Orăștie încă din 2011. Dosarul era instrumentat de cei doi procurori recent dați afară: Doru Țuluș și Mihaela Iorga-Moraru În episodul trecut al serialului dedicat autostrăzii Sibiu-Orăștie și implicării lui Eduard Kovesi în posibile acte de corupție, atrăgeam atenția asupra unui fapt și anume că la DNA s-ar putea să fi existat un dosar penal pe această temă, deschis cu mult timp înainte de inaugurarea și surparea porțiunii de drum gat de autostrăzi.

Codruța nu știe nimic de Bebe

În interviul acordat siteului ziare.com, Laura Codruța Kovesi spunea că nu mai are nicio treabă cu fostul soț de la pronunțarea divorțului în urmă cu zece ani, că nu-l protejează și nu știe să fie implicat în vreun dosar. Mai spunea și că dosarul autostrăzii scufundate este unul foarte complex, care nu a fost blocat de nimeni, dar care nu poate fi soluționat în 6-8 luni, ca alte dosare.

Bun, nu poate fi soluționat în câteva luni, de acord, dar nici în câțiva ani nu poate fi soluționat acest dosar? Pentru că, așa cum vom prezenta în documentele următoare, un prim dosar pe tema autostrăzilor cu probleme a fost deschis în 2011 iar un altul în 2013! Ambele dosare, 90/P/2011 și 50/P/2013 au fost instrumentate de procurorul Mihaela Moraru Iorga sub coordonarea procurorului Doru Țuluș, celălalt procuror exclus din DNA de către Laura Codruța Kovesi.

Procurorul Iorga știe totul!

Fapt deosebit de important, în Ordonanța din 23 octombrie 2015, procurorul Mihaela Moraru Iorga solicita, la punctul 23, indetificarea subcontractanților declarați de antreprenorul general, a prestatorilor de servicii și a furnizorilor de materiale avizați. După care s-a așternut liniștea peste acest dosar.

Sunt multe întrebări care își așteaptă răspuns cum ar fi, de ce s-a ajuns la situația în care să se surpe o lucrare plătită cu sute de milioane de euro de către statul român și Uniunea Europeană, când ar fi putut fi oprită și remediată încă de la început? A fost sau nu cineva care a oprit ancheta procurorului Mihaela Iorga sau a îndreptat- o pe un alt făgaș?

Dacă faptele povestite de martori cu privire la grupul Borzea-Andrenacci-Kovesi nu ar fi intrat în atribuțiile și competențele DNA, de ce nu a fost înaintat dosarul către un organ competent cum ar fi DIICOT? La acestea și la alte întrebări așteptăm răspunsul DNA-ului, al Inspecției Judiciare care verifică activitatea DNA și al Ministrului Justiției.

Până atunci vom continua să publicăm dovezi și mărturii menite să aducă lumină în acest caz și să reîmprospăteze memoria celor implicați. În episoadele următoare vom prezenta documente și dovezi ale faptului că în DNA s-a știtu despre implicarea lui Eduard Bebe Kovesi în activități infracționale, însă nu a fost deranjat de procurori niciodată. Nici el, nici prietenii lui!

Martor DNA către Bebe Kovesi: „Ne dați banii sau nu ne dați?” „Bebe s-a uitat la mine și a râs. Atunci m-am dus la DNA” 

Pentru ca imaginea să fie completă, mai există și o plângere penală, la structura teritorială Alba a DNA, din 2015, împotriva italienilor de la Salini Impregilio, dar și a lui Ioan Borzea, Massimiliano Andrenacci și a firmelor acestora, Omaum Construct și MJC Strade Ifrastructuri. Cu date și documente, care arată cum funcționa grupul de firme care încasa bani de la lucrările de autostrăzi și care trăgeau țeapă celor care munceau efectiv în șantier. Suntem în anul 2017 și nimeni nu a fost deranjat de procurori.

Cel care a depus plângerea de la Alba Iulia mi-a mărturisit un amănunt interesant și anume că a vrut să-l treacă în plângerea penală și pe Eduard Kovesi ca parte a acestui grup, însă avocatul său, cel care îi luase deja o sumă impresionantă pentru nimic, i-a spus că nu-i mai depune nicio plângere și nu-l mai reprezintă dacă face vreo referire la numele Kovesi. Motivul a fost acela că totul se va întoarce împotriva lui. Abia când a ajuns la structura centrală, la Bucuresti, în fața procurorului Mihaela Iorga, persoana l-a nominalizat și pe Eduard Kovesi ca făptuitor și paravan al grupului infracțional.

„Banii plecau în firmele lor”

Martorul, pe care am să-l numesc V.A., ne-a spus că dacă nu ar fi ajuns la DNA Bucuresti, ar fi fost “mâncat” de procurorii de la Alba. Doar că acum este dezamăgit pentru că nici cei din structura centrală nu fac nimic în privința vinovaților. Redăm în continuare câteva fragmente din discuția cu el: „Bebe Kovesi venea în balastieră să urmărească cantitățile. Pe el îl interesau cantitățile, își lua comisionul și gata. Când am auzit numele Kovesi am crezut că-s oameni mari, că i-a pus cineva să facă treaba cum trebuie. Când colo… M-au lăsat cu oamenii neplătiți în șantier și datorii de 800 de milioane. John și Massimo (Ioan Borzea și Massimiliano Andrenacci) nu mai răspundeau la telefon. Atunci l-am oprit pe Bebe care trecuse pe acolo și i-am spus, bă, ce se întâmplă, ăștia nu ne dau banii?! Ne dați banii sau nu ne dați, că ăștia de la Pizzarotti au zis că v-au plătit?! Bebe s-a uitat la mine și a râs. Nu a zis nimic și a plecat. Dar parcă mi-ar fi spus, băi prostule, asta ești, ești un prost! Atunci m-am dus la DNA Alba. Le-am dat documente care să arate că încasau banii, dar nu plăteau mai departe. Banii plecau în firmele lor, CIRA Total și Sunfest, de restaurante și spectacole. Am depus documente. John i-a luat casă lu fiisa în străinătate din banii noștri. Și mai făceau și alte șmecherii. Băgau utilajele la un milion două sute de euro când ele erau în realitate 80- 90 de mii.”